Eskişehir kültür şehri ,sosyete şehri olarak bilinen güzel illerimizden bir tanesi ,herkesin gezip görmesi bilmesi gereken yurdumuzun bir cennet köşesi
Tatar kültürü burada çok canlı olarak yaşatılmaktadır işte bugünkü vereceğim güzel tarif de tatar kültürüne ait harika bir börek tarifi,tatar böreği
Yemesine doyum olamayan bir lezzet hele yerken sicim sicim akan suları yok mu ,böreğe asıl lezzetı katan da bu suyu olsa gerek
Farklı kültürlere ait yemek tariflerini verirken baya bir araştırma yapıyorum aslında,neden derseniz bir yemek tarifi verirken özüne uygun olarak tarifi vermek gerekiyor.
Günümüzde yemeklerın özüne aykırı olarak tarıflerın malzemelerıne eklemeler yapılmakta bu da yemeğin orjinalliğini,güzelliğini bozmaktadır
Mesela dün kanal D mutfağım programında çiğ börek tarifi verildi ve malzeme olarak tavuk kıyması kullanıldı yapılan yorumları okuduğumda Tatarların bunu çok yadırgadığını gördüm ve çiğ böreğin orjinalinde asla tavuk kıymasının kullanılmadığı yorumunu yaptılar ama aslında dün programda kıymalı harç tarıfı de verildi tavuk kıyması da bır alternatifti .tercih olarak tavuk kıyması da kullanılabilir diye düşünüyorum tabi benim tercihim dana kıymadan yana çiğ börek için.Bu arada kanal D mutfağım programı ekibine ve Nursel hanıma çok teşekkür etmek lazım farklı yörelerin güzel lezzetlerini bizlerle buluşturdukları için,çok başarılı buluyorum ve severek takip ediyorum.
Demek kı bozulan sadece meyve sebze değil öz yemeklerımız de yavaş yavaş orjinalliğini yitirerek gdo ya doğru bir dönüşüm içerisine girmekte
Bende aslına uygun olarak elimden geldiğince çiğ böreğin tarifini sizlerle paylaştım tatar olan arkadaşlar Eskişehirli arkadaşlarımız yorum getirebilirler yapılış aşamalarına püf noktalarına dair ,böylece daha çok aydınlanmış oluruz
malzemeler:
4 -5 su bardağı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı su
iç harcı için:
yarım kilo kıyma(500 gr.)
2 adet kuru soğan
karabiber
4 çorba kaşığı kadar su
tuz
yapılışı:
- iç harcı için kıyma bir kabın içerine konulur.
- soğan rendelenerek kıymaya eklenir.
- 3-4 çorba kaşığı kadar su eklenir
- tuz ve karabiber ilave edilip harç karıştırılır.macun kıvamında kolay sürülebilir bir harç elde edilir.
- bir kabın içerisine un konularak tuz eklenir yavaş yavaş su ilave edilerek ele yapışmayan(kulak memesi kıvamında) ama yumuşakça bir hamur yoğurulur.
- mandalina büyüklüğünde bezeler tutulur.
- unlanmış zeminde hazır yufkalardan daha kalınca açılır.
- açılan bezenin yarısına kenarlarına değmeyecek şekilde iç harç sürülür ve diğer kalan kısmı kıymalı harcın bulunduğu kısmın üzerine kapatılır.
- D şekli elde edilir.
- tencereye ya da tavaya yağ konulur.
- iyice ısınınca içerisine bir iki adet börek bırakılır.
- yağın böreğin bütün kısmına temas etmesi sağlanır.
afiyet olsun...
YAPIM AŞAMALaRI İÇİN http://yemekteknikleri.blogspot.com/2013/05/cig-borek-nasil-yapilir.html
daha önce de yapmış paylaşmıştım o da burada http://zeymurancafe.blogspot.com/2012/04/cig-borek.html
No comments:
Post a Comment