Tuesday, August 6, 2013

Kılasik Kıymalı Börek



kilasik kiymali borek 1



Çocukken en sevdiğim annemin misafir günleriydi. Öğlenciysem okuldan geldiğimde kocaman bir tabak bana da hazırlanır. Kıremalı pasta ve kıymalı böreğe bayılırdım. O börek eski komşularımızca hala hatırlanır.


Şimdilerde canımın içi annem mutfakla hemen hiç ilgilenmiyor, ünlü olan yemeklerini yapalım dediğimde bile yan çiziyor : ) Sağlık olsun, internet var ya, annemin böreğine benzeyen kılasik kıymalı böreği de buldum. Tepsim küçük olduğu için bir dahaki sefere biraz daha az yufka kullanacağım bu nefis börekte... 






Kılasik Kıymalı Börek


(tarif; portakalağacı)






250 -300 gr kıyma


3 orta boy soğan


1/2 demet maydanoz


2-3 yemek kaşığı zeytinyağı


1 tatlı kaşığı karabiber


1 çay kaşığı pul biber 


Tuz






4 yufka 


2 yumurta


1,5 - 2 su bardağı süt


1/2 çay bardağı sıvıyağ 






Kıyma suyunu çekene kadar yağda kavrulur. Yemeklik doğranan soğan eklenerek, pembeleşinceye kadar kavrulmaya devam edilir. İnce doğranmış maydanoz, biberler ve tuz eklenir. Süt, bir  yumurta ve 1/2 çay bardağı yağ karıştırılır. Tepsi yağlanır ya da yağlı kağıt serilir. Yufka kenarlarından taşacak şekilde tepsiye serilir. 2. yufka ikiye bölüp buruşuk şekilde yayılır, üzerine biraz sütlü karışımdan dökülür. Kıymalı harç ikiye bölünür. Yarısı yufkanın üzerine yayılır. 


3.yufka da ikiye bölünüp buruşuk şekilde kıymanın üzerine serilir, tekrar sütlü harçtan dökülür. Kalan kıymalı harç üzerine yayılır.


4. yufkadan tepsinin tam üzerini örtecek şekilde bir parça ayrılır, kalanı kıymanın üzerine serilip sütlü karışımdan dökülrü. Tepsinin kenarlarından taşan yufkalar içe katlanır. Üstüne kalan süt gezdirilir. Ayrılan yufka serilir. Üzerine 2- 3 yemek kaşığı sütün içine kırılıp çırpılan yumurtadan sürülür. Dilenirse üzerine çörekotu da serpilir.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana pişirilir. Afiyetle yenir.


No comments:

Post a Comment