Monday, August 5, 2013

Mayalı Börek



mayali borek 1
    Bu böreği özellikle ben börek açmasını bilemem diyen genç hanımlara ithaf ediyorum ... ;)  Hamur mayalı olduğu için zaten hamur oklavadan önce kaçıp gidiyor, açılıyor.Bir deneyin haydi...



MALZEMELER


  1. 1 çay bardağı sıvı yağ

  2. 2 çay bardağı süt

  3. 1 çay bardağı su

  4. 2 tatlı kaşığı şeker

  5. 1 tatlı kaşığı tuz

  6. 3 tatlı kaşığı toz maya veya 1 paket yaş maya

  7. Alabildiği kadar un



İÇ HARCI İÇİN







  1. 300 gr kıyma

  2. 2 tane orta boy kuru soğan

  3. 2-3 kaşık sıvı yada tereyağı

  4. Tuz, karabiber,pulbiber

  5. İçine sürmek için 150 gr tereyağı

  6. Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı



YAPILIŞI




  • Maya ılık su ve şekerle beş dakika ıslanır.

  • Sonra diğer malzemeler eklenerek yumuşak özlü ele yapışmayan bir hamur elde edilir.( uzun süre yoğrulur.Ben bu işlemi ekmek robotunda yapıyorum)

  • Üzeri kapatılarak 40-50 dakika dinlendirilir.

  • Kıyma tavaya konularak suyunu çekana kadar kavrulur.

  • Kıyılmış soğan ve yağ ekleyerek kavrulmaya devam edilir.

  • Baharatı eklenerek kapatılır.

  • Arzu edilirse maydanoz eklenebilir.

  • Tereyağı eritilerek el yakmayacak  ısıya düşürülür.

  • Hamur 4 beze halinde bölünür.

  • Bezelerin üzeri kurumaması için bezle kapatılır.

  • Bezenin biri alınarak açıldığı kadar merdaneyle açılır.

  • Her tarafına tereyağı sürülür.

  • İç harcı dörde bölerek bir parçası yufkanın üzerine serpilir.



mayali borek 2



  • Rulo şeklinde sarılır.



mayali borek 3



  • Yağlanmış fırın tepsisine U şeklinde konulur.

  • Diğer bezelerde aynı işlemden geçirilir.



mayali borek 4



  • Yufkaların içine sürdüğümüz tereyağından 1-2 kaşığını üzerine sürmek için ayrılır.

  • Bu yağın içine 1 yumurta sarısı eklenerek çırpılır.

  • Böreklerin üzerine bolca sürülür.

  • Önceden ısınmış 250 derecelik sıcak fırında BEKLETMEDEN pişirilir.( tepside bekleyerek kabarmaması için )

  • Üzeri kızarınca fırından alınarak önce kağıt havlu ve üzerine bezle kapatarak ılıması beklenilir.(6-7 dakika)

  • Sıcaklığı hafif azalınca servis yapılır.

  • Afiyet olsun.



mayali borek 1









No comments:

Post a Comment