Saturday, August 10, 2013

PAZILI RULO BÖREK


pazili rulo borek 1


pazili rulo borek 2


MERHABALAR,ALTINOLUK'TAN,AKÇAY'DAN SELAMLAR,SEVGİLER



**PAZILI RULO BÖREK**



Pazı bitkisini bilirmisiniz dostlar?



etli dolması,sarması,pirinçli yemeği,kavurması,böreği yani pazı bitkisi ile çeşit çeşit lezzetler elde etmek mümkün



**faydaları aşağıdadır!!!!



zümrüt gibi yemyeşil iri yapraklı sulu yapısıyla pazarlarda tezgahları süslüyor,yapraklarını börek yaparak,saplarını da soğan,biber ve domatesle soteleyerek yoğurtlu ve yumurtalı olarak tükettik



BÖREĞİMİZİN MALZEMELERİ:



5 adet yufka



2 demet pazının yaprakları



2 adet kuru soğan



1 fincan sızma zeytinyağı(iç malzemesi için)



1 fincan sızma zeytinyağı( yufkaları yağlamak için)



maydanoz,dereotu,taze nane



200 gr tuzsuz lor



1 tatlı kaşığı tuz



isteğe göre:karabiber,kimyon,pul biber



üstüne sürmek için;



1 adet yumurta



2 yemek kaşığı yoğurt



tuz



YAPILIŞI:



*Öncelikle pazı yaprakları saplarından ayrılır, yıkanır,mümkünse salata kurutucusunda kurutularak ince ince kıyılır,soğanlar ince doğranır ya da benim yaptığım gibi rondodan geçirilir,



*geniş bir kap içinde yapraklar,soğanlar,baharatlar,lor ve zeytinyağı karıştırılır



*yufkanın bir tanesi tezgaha yayılır,üzerine fırça ile bir miktar zeytinyağı sürülür,iç malzemenin 5 te 1 i yayılır,üstüne ikinci yufka yerleştirilir,ilk yufkadaki gibi önce zeytinyağı sonra iç malzeme eşit olarak yayılır,diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır



*5 kat yufka iç malzemeleriyle birlikte(resimde görüldüğü gibi)rulo yapılır



*keskin bir bıçakla 1 parmak kalınlığında dilimlere ayrılır



*tepsiye yerlştirilen ruloların üstüne yumurta,yoğurt karışımı sürülür



*210 c fırında pişirilir



*afiyetle yenir



ŞİFA OLSUN



****Pazı, A vitamini kaynağı betakaroten, C vitamini ve folik asit yönünden zengin bir bitkidir. Özellikle yaprak sapları kırmızı renkli olan pazılarda A vitamini oranı yüksek olur. Pazının diğer besin değerleri ıspanağınkine çok yakındır. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Besin değerleri ıspanağınkine benzeyen gösterişsiz pazı bitkisi, önemli bir besindir. Bunun yanı sıra;

o Pazı yaprakları bedeni güçlendirici (tonik) etkiler taşımaktadır.

o Pazı yaprakları, içerdiği demir ve folik asitle kansızlığı önler. Ayrıca pazının yenilmesi gebe kadınların spina bifida (omurganın bir tarafının açık olması hastalığı) taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir.

o Pazının tohumları, geleneksel olarak halk hekimliğinde yarı lapası şeklinde ve kan kesici olarak kullanılagelmiştir.




No comments:

Post a Comment