Wednesday, August 7, 2013

TATLI BÖREK, TUZLU BÖREK, CEVİZLİ ÇÖREK



tatli borek tuzlu borek cevizli corek 1tatli borek tuzlu borek cevizli corek 2Bu ayki yemek blogları arası etkinliğin ev sahibi Olsai, etkinliğin konusu ise Yöresel Yemekler. Bu vesile ile daha önce bilmediğim pek çok yöresel yemek ile tanışmış olacağım. Siz de bu tarifleri okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.



tatli borek tuzlu borek cevizli corek 3Aslında ilk açıklandığında bu ayki etkinliğe katılamayacağımı sanmıştım. Yöresel mutfaklara çok aşina olduğum söylenemez. Ama etkinlik konusu benim için farklı bir tecrübeye vesile oldu, anneannemden tarifler denedim. Selanik göçmeni olan rahmetli anneannem tatillerde, bayramlarda ziyaretlerine gittiğimizde bizi hep elleri unlu bir şekilde karşılayıp kucaklardı. Hummalı bir çalışma olurdu mutfakta. Muhakkak börekler, baklavalar açardı. Kış akşamlarında sobanın önünde onun yaptığı bozadan içerdik. Boş odalarda ya da bahçede çarşafların üzerinde erişte veya tarhana kuruturdu. Tüm bunları anımsayınca neden onun tariflerinden birini denemiyorum diye düşündüm. İlk aklıma gelenler baklava, erişte, pırasalı börek, boza, cevizli çörek ve balkabaklı tatlı börek oldu. tatli borek tuzlu borek cevizli corek 4Annemin de yardımı ile elimden geldiğince birkaçını denedim. Pırasalı böreğin hamurunu anneannem kendi açardı ama ben biraz kolaya kaçıp hazır yufka kullandım. Cevizli çörek özellikle kahvaltılar çok güzel bir alternatif. Balkabaklı börek ise bilmeyenlere oldukça değişik gelebilir. Zira, -alışılmışın dışında- bu börek tuzlu değil, bol cevizli tatlı bir börek. Buyurun resimleri ve tarifleri:



BAL KABAKLI TATLI BÖREK:
Ben küçüklüğümden beri çok yediğim için alıştım belki ama bilmeyenlere oldukça enteresan gelen klasik bir Selanik böreği tarifi. Sonuçta bu da bildiğimiz börek, ama tatlı.. Sanki yufkaya sarılmış kabak tatlısı gibi.

Gerekli Malzemeler:

-1 kg bal kabağı

-1 kg yufka

-1,5 su bardağı tozşeker

-1 su bardağı ceviz

-üzerine sürmek için yumurta

Rendelenmiş kabak ve şekeri bir tencereye koyup kabak suyunu çekene kadar pişirip, iri iri dövülmüş cevizleri karışıma ekliyoruz. Daha sonra yufkaları dörde bölüp hafif yağladıktan sonra kabaklı iç malzemeden yufkalara paylaştırıyoruz. Gül böreği şeklinde sarıp, üzerine yumurta sürüp, çörek otu serperek önceden ısıtılmış 230 derece fırında pişiriyoruz.

PIRASALI BÖREK:

Ben börek sever bir insanımdır, her türlüsünü severim. Pırasalı börek de çok sevdiklerimden biridir. Pırasa sevmeyenlerin de çok sevebileceği bir tarif.

Harç için Gerekli Malzemeler:

-1 kg pırasa (mümkünse çok ince olanları seçilmeli)

-1 orta boy soğan

-1 çay bardağı sıvıyağ

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 tatlı kaşığı pul kırmızı biber

-karabiber

-isterseniz harca 150 gr beyaz peynir de eklenebilir.


tatli borek tuzlu borek cevizli corek 5

Doğradığınız soğanı sıvıyağda kavurun. İnce pırasalardan temin edin ve ayıklayıp temizledikten sonra (taze soğan doğrar gibi) doğrayarak, kavrulup pembeleşmiş soğana ekleyin. Suyunu çekene kadar kavurun. Bahartaları eklemeyi unutmayın. Dilerseniz (ki bence çok yakışıyor) beyaz peyniri de ufalayıp bu harca ekleyin. Yufkaları dörde bölün ve harçtan yufkalara paylaştırın. Rulo yapıp yuvarlayın ve kendi çevresinde yuvarlayarak gül böreği tabir edilen şekilde döndürün. Üzerine yumurta sürün, çörek otu serpin ve önceden ısıtılmış 230 derece fırında pişirin, pişman olmayacaksınız.

CEVİZLİ ÇÖREK:

Gerekli Malzemeler:

-1 kg un

-1 bardak süt

-1 poşey kuru maya (7gr)

-1 bardak sıvıyağ

-1 tatlı kaşığı toz şeker

-1 çay kaşığı tuz

-üzerine sürmek için yumurta

-bol dövülmüş ceviz

Sütü biraz ılıtıp, un, şeker, maya, sıvıyağ, ve tuzu ekleyip yoğurarak yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yapın. Hamuru yarım saat dinlendirdikten sonra 10-12 parçaya ayırın. Her parçayı yufka açar gibi açın, üzerlerine yağ sürüp cevizleri serpin. Rulo şeklinde kapatıp kıvrarak resimdeki şekilde sarın. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serperek önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet şeker olsun.



No comments:

Post a Comment