Sunday, August 4, 2013

Yayma Börek


yayma borek 1


Eğer benim gibi hamur açma konusunda pek de başarılı sayılmazsanız bu tarif tam size göre. Hiç oklava kullanmadan incecik hamur açabilirsiniz. Ve sonuçta kıyır kıyır bir börek elde edebilirsiniz.



Malzemeler:


  • 2 su bardağı un

  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ

  • 1 çorba kaşığı sirke

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • Aldığı kadar su

  • 125 gr. tereyağ ya da margarin



İçine : İstenilen iç malzemesi kullanılabilir ( kıymalı, peynirli, ıspanaklı, pırasalı ...vs. )



Yapılışı:



Un ve tuz karıştırılarak ortası açılır ve sıvıyağ, sirke ve yavaş yavaş su ilavesi il sert bir hamur yoğrularak en az yarım saat hatta 1 saat dinlendirilir.



Bu arada iç mazeme hazırlanır. Ben soğanları incecik halkalar halinde doğradım ve sararana kadar kavurdum. Ardından domates ve biber salçaları ile tuz, kuru nane ve pul biber ilave ederek karıştırdım ve soğumaya bıraktım.



Ayrıca margarin / tereyağ eritilir yakmadan hafif kaynatılır ve oda ısısında katılaşması beklenir. Yağ katılaşınca dipte biriken su dökülür.



Hamurumuz dinlenince 5 parçaya bölünerek bezeler oluşturulur ve bezeler sıvıyağ ile yağladığımız tezgaha alınır elimiz katı margarine batırılarak hamur yaya yaya açılır. Hamurumuz incecik olup tezgah görünnene kadar sık sık elimiz yağa batırılıp hamur yayılarak açılır . Sonra bir tarafına iç malzememiz üç parmak genişliğinde serpilir ve rulo yapılır. Rulonun iki ucu ortada birleştirilir ve tekrar ikiye katlanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ( Bütün bezelere aynı işlem yapılır.) 180 der. önceden sıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.



Böreklerimiz çay, ayran ya da meyve suyu eşliğinde servise sunulur.



Afiyet Olsun.




No comments:

Post a Comment