Thursday, January 9, 2014

ISPANAKLI BÖREK (Baklavalık, hazır yufkadan)



Hafta sonumuzu, ailece koşuşturmadan, plan, program yapmadan sakin gönlümüzce geçirdik..Tam bir tenbellik havasında, küçük alışveriş haricinde hep evdeydik..yedik, içtik ))) İçtik derken şarabımız haricinde bolca çay kahve ve yanınada uzun zamandır yapmadığım ama geçen hafta Sevgili Nuran ın 5ten sonra blog undaki Ispanaklı börek tarifini görünce  bende yapayım dedim..Ama benim ki Nuran ın tarifinden biraz farklı oldu, çünkü burada bizim yufkadan bulmak herzaman mümkün olmadığından genelde börekleri hazır baklavalık yufka ile yaptığımdan bu seferde öyle oldu. Türkiyedede sanırım hazır baklavalık yufkalar satılıyor , biraz nişastalı da olsalar börekleride oldukça güzel oluyor. Herkes Ispanaklı börek tarifini bilir ama ben yinede  kendi usulümü paylaşayım dedim... Güzel bir hafta diliyorum herkese...











ispanakli borek baklavalik hazir yufkadan 1

Ispanakli Borek
Malzemeler:


1 pk. hazır (baklavalık) yufka




1 pk. Ispanak (250 gr)(Yıkanıp,su ilave etmeden hafif haşlanacak)


1 kase ezilmiş beyaz peynir


Az karabiber(ıspanak karışımı için)




1 yumurta (beyazı sos için, sarısı üstüne)

1 su bardağı süt (Sos için)


1/2 su bardağı sıvı yağ(sos için)


az kabartma tozu ve tuz (Sos için)


Arzuya göre susam ve çörek otu












ispanakli borek baklavalik hazir yufkadan 2

Ispanakli Borek
Yapılışı :


Önce ıspanakları az haşlayıp soğutalım ve içine beyaz peynir ve karabiber ilave edelim..(Böreğin içine)


Süt, yağ ve yumurta beyazını, az tuz ve kabartma tozunu bir kapta hafif çırpalım.(Sos olacak her kat için)


Yufka paketini 1 gece önceden buzdolabına koyalım(Buzlukta muhafaza edildiklerinden, erimesi için) yada oda sıcaklığında paket üstünde yazılan saat kadar bekletelim.


Varsa yufka büyüklüğündeki tepsimize yoksa istenilen fırın tepsisine, iki yufkayı tepsi dışına taşırarak koyalım (Bunları en üste kapatacağız) ilk yufkaya hazırladığımız süt lü sos tan 3-4 çorba kaşığı kadar döküp elimizle yufkanın heryerine sürelim. Ve yufkalar yarı olana kadar devam edip , orta kısmna ıspanaklı içi döküp heryere yayalım. Kalan yufkalarıda,her kat a sos sürerek bitirelim, en son yufkayı düzgünce koyup, altta ki dışarı taşan  yufkalarıda en  üste çevirip (Tam kapamaz ama olsun) düzeltip eğer sos kaldıysa onuda döküp, yumurta sarısını sürelim ve susam yada çörek otu serpelim..180’/350’F ta önceden ısıtılmış fırında 20 dk.ile 30 dk. arası üzeri kızarana kadar pişirelim. Kontrol ederek fırından alıp , hafif soğuyunca dilimleyerek servis yapalım. Afiyet Olsun...










Not: Baklavalık yufkalar çok ince olduğundan, hamuru kalın olmayan , lezzeti yerinde harika börekler yapılıyor. Pişerken kabarıyor ama fırından çıkarılınca hemen insede sakın üzülmeyin, tadı nefis oluyor. Ama  mutlaka sosunun içine çok az tuz ve kabartma tozu koyun..nişasta tadını alır..



No comments:

Post a Comment