Wednesday, January 8, 2014

LAHANALI BÖREK


Merhaba sevgili arkadaşlarım, dün bana canım  arkadaşım Huriye ve Şükran abla geldiler...çok güzel bir gün geçirdik..çok mutlu oldum..maziyi andık güldük eğlendik ve çok güzel paylaşımlar yaptık...Canım arkadaşım Huriye hayattaki tüm yenilikleri ve hayatı kolaylaştıracak konularda çok bilgilidir..Mutlaka onun her konuda bir olaya çözüm bulma konusunda bir fikri vardır...ve kesinlikle onun bulduğu çözüm gerçekten doğrudur...ona bu konuda çok güvenirim..Ayrıca eşi İskender de bu konuda Hurişe çok güvenir ve o hayatın çözümleriyle hiç uğraşmaz, tamamen arkadaşıma bırakmıştır bu konuları..Çok şanslı erkeklerden olduğunu söyleyebilirim...(İskender ayrıca seni de unutmadım dün sana da geldiğin için teşekkür ederim..:) Ayrıca Huriye ve İskender yemek konusunda da gerçekten çok iyidirler...Damak tatlarına çok güvenirim..çok değişik tatlar bulur ve yaratırlar...Yine yemek konularından haber açılınca Şükran ablanın defalarca yaptığı Karatay'ın kitabındaki Lahanalı Börek tarifini önerdi bana..İskender ve Huriye'nin de fazlasıyla beğenisini almış bu lezzeti şiddetle denememi tavsiye ettiler..Açıkçası önce önyargıyla dinlemeye başladığım bu tarifi içine koyulacak malzemelerin birleşiminden çıkacak lezzeti düşününce gerçekten harika birşey olacağına kani olup, hazır evde lahana da varken denemeye karar verdim..VEEEEE  denedimmm.....sonuç;  mükemmel.. inanın az bile anlatmışlar hem diyet olup, hemde harika yedikçe yediren müthiş bir tadı var..Bayıldık..,Evdekilerin de bayılacağı hatta misafire bile ana mönü olarak yapılabilecek lezzette ve görsellikte bir yemek oluyor..Ben bu yemeği bir daha hayatımdan çıkarmamaya kara verdim ...eşimde bayıldı ve bana sık sık yap ta yiyelim dedi..o kadar yani....Şükran ablaya, Huriye ve İskendere bana bu tarifi önerip yapmama vesile oldukları için çok teşekkür ediyorum...Canlarıııımmmmm..:))

Arkadaşlar,  ayrıca Şükran abla deneyimlerinden kitapta yazan sos  malzemelerinin eksik geldiğini anlamış ve yumurta ve un ölçüsünü arttırdığını söyledi..Kitaptaki ölçülerle cıvık oluyormuş..tutmamış..kendisi pes etmemiş ve birkaç kez ölçüleri arttırmış ve en uygun ölçünün şimdi size yazacağım ölçüler olduğunu söyledi....Gerçekten bu ölçülerle tam kıvamlı  süper oldu.....Kitaba aldanıp oradaki ölçülerle sakın yapmayın..Sizde kitap varsa mutlaka yanına not edin..unutup sonra yanlış yapmayın... Yani,  defalarca denenmiş bu lezzeti korkmadan deneyin ve bu harika lezzetten mahrum kalmayın..:)) neyse çok konuştum..!!  şimdi size tarifi yazayım..

lahanali borek 1MALZEMELER

1 adet küçük boy lahana

SOS İÇİN;

2 yumurta

5 yemek kaşığı un

2 su bardağı süt

2 küçük çay bardağı sızma zeytinyağı

Bir avuç içi kadar beyaz peynir (mutlaka koyun)

İÇ HARCI İÇİN;

500 gr kıyma

1 adet büyük boy soğan

1 adet havuç

YAPILIŞI

Lahanayı yıkayıp yapraklara ayırın ve az suda haşlayın..Sonra bir bez ile kurulanarak, suyu iyice alınır.. Bekletin, biz bu arada sosunu hazırlayalım.

Bir kapta peyniri ezin....içine süt, zeytinyağı, yumurta, un ve peynir iyice karıştırılıp böreğin sosu hazırlanır.. Şimdi iç harcını kavuralım..;

Bir tavaya soğanlar ince ince kıyılır, havuç rendelenir....KIYMA,SOĞAN VE HAVUÇ BİRLİKTE AYNI ANDA KAVRULUR..Bu içe arzu edilirse 2 yemek kaşığı zeytinyağı, zencefil, karabiber de eklenebilir..(be koydum..ayrıca tuz yokmu diyebilirsiniz...içinde peynir olduğu için koyulmuyor) ama isteyen tuz ayarını da yapabilir tabii..

Daha sonra 1 kat lahana, üstüne böreğin sosu, 1 kat lahana üstüne börek sosu  ve sonra ortasına kıymalı harç gelecek şekilde, lahana yufka gibi kullanılarak  lahana yaprakları bitene kadar yani altta 2 kat soslu lahana, ortasına kymalı harç, sonra üzerine yine 2 kat soslayarak börek hazırlanır.. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dakika kadar (harç katılaşıncaya kadar) pişirilir..Afiyet olsun..

Not: Lahananın kalın damarlarını kesin..Damarlı koymayın sakın..


lahanali borek 2lahanali borek 3


lahanali borek 4


lahanali borek 5



lahanali borek 6



lahanali borek 7



lahanali borek 8



lahanali borek 9


No comments:

Post a Comment