Thursday, January 9, 2014

PIRASALI BÖREK







Malzeme:


650 gr.pırasa ( 6 ad. )


1/2 demet maydanoz


2 yemek kaşığı zeytinyağ




1 yemek kaşığı rendelenmiş beyaz peynir


4 yemek kaşığı yoğurt


4 yemek kaşığı sıvıyağ



Beşamel sos;


1 yemek kaşığı sıvıyağ


1 yemek kaşığı un


1,5 çay bardağı süt


kaşar rendesi





Pırasalar ayıklanıp uzunlamasına 4'e bölünür ve 0.5 cm kalınlığında ince doğranıp yıkanır. Süzgece alınır. Yağ kızdırılır. Pırasalar kavrulur. Ilıması için bir tarafa bırakılır. Yoğurt ve 4 kaşık sıvıyağ karıştırılır. Yufka açılarak fırça yardımı ile yoğurtlu yağ sürülür üzerine 2. yufka açılır ve 6 eşit parçaya bölünür. Yufkanın iki uzun kenarına yoğurtlu harç sürülür. Ilımaya bıraktığımız pırasaya yıkanmış ince kıyılmış maydanoz ve beyaz peynir karıştırılır. ( arzu edilirse 2 ad.yumurta kırılıp karıştırılabilir.) Yufkanın üzerine 2 yemek kaşığı pırasa konur kenarlarını içe kıvırmadan bol bir şekilde sarılır. Sarılan uçtan Gül şekli verilerek kıvrılır uç kısmı harç yardımıyla yapıştırılır. Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir. Böreklerin sarma işi bittikten sonra 1 kaşık yağda un az kavrulur. Üzerine süt ilave edilip muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp her bir böreğin üzerine sos konur. 190 C derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 405 dakika kadar pişirilir. ( fırınınız daha uzun ya da daha kısa sürede pişirebilir. Ayrıca fırın derecesini kendi fırınınıza göre de ayarlayabilirsiniz. ) Fırından çıkardıktan sonra börek sıcak halde iken üzerine rendelenmiş kaşar koyup servis yapabilirsiniz.


Kız kardeşim bu böreği çok lezzetli yapar. Ama benim yaptığım da en az onun böreği kadar lezzetli oldu. Orijinali yumurtalı ancak yumurtasız daha hafif oluyor.


AFİYET OLSUN




No comments:

Post a Comment