Monday, December 23, 2013

Ayşe Zülal'in Mevlüt Kurabiyeleri ve Mercimekli Börek



ayse zulal in mevlut kurabiyeleri ve mercimekli borek 1Ayşe Zülal'in bebek mevlüdünde gelenlere ikram etmek üzere Arzu'cuğumun evine giderek, kızkardeşleri ile birlikte imece usulü yaptığımız kurabiyeler. Nasıl olmuş :) Yaklaşık 60 kurabiyenin pişirilmesi, şeker hamuru ile kaplanması, süslenmesi 3 saat, kızların marifetli ellerinden nefis bir sofraya oturup yenilip içilmesi yaklaşık 1 saat sürdü :)

ayse zulal in mevlut kurabiyeleri ve mercimekli borek 2


ayse zulal in mevlut kurabiyeleri ve mercimekli borek 3Sonradan aldığım haberlere göre gelen konuklardan bebek bekleyen ve nişanlı olanlardan ayrı bir ilgi gören kurabiyeler beğenilmiş :) Ayşe Zülal'in şansı bol, bahtı açık olsun...

 
ayse zulal in mevlut kurabiyeleri ve mercimekli borek 4

ayse zulal in mevlut kurabiyeleri ve mercimekli borek 5


Arzu, Sema ve Berrak harika lezzetler hazırlamışlardı ama kahvaltıdan beri bir şey yemediğimiz için masaya öyle bir oturduk ki, çekebildiğim sadece bu iki fotoğraf karesi oldu :) Berrak'ın pandispanyasını ve kremasını kendisinin yaptığı frambuazlı pasta da çok güzeldi, ancak sofranın yıldızı mercimekli börekti. Koca tepsiden geriye birşey kalmadı inanın, o derece yani :)

 
Malzemeler:

- 4 adet hazır yufka

- 1 su bardağı maden suyu

- 1 çay bardağı sıvı yağ

- 2 adet yumurta

İç Harcı İçin:

- 1 su bardağı yeşil mercimek

- 1 adet orta boy kuru soğan

- 1 yemek kaşığı salça

- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ - tuz, karabiber ve istenilen beharatlar




Yapılışı: 1 su bardağı mercimek yıkanarak küçük bir tencereye alınır. Mercimeklerin üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyerek mercimekler hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Haşlanan mercimekler süzgece alınarak suyu iyice süzdürülür. Minik küpler halinde doğranmış kuru soğan tavaya alınarak sıvı yağ ile birlikte, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça da eklenerek bir müddet daha çevrilir. Tuz ve karabiber ilave edilerek ocağın altı kapatılır.

 


Bu arada ayrı bir kapta sırası ile yumurta, sıvıyağ ve soda çırparak karıştırılır. Fırın tepsisinin tabanı yağlanarak 1 yufka hafif büzüştürülerek tepsiye serilir. (yufkanın kenarları tepsinin kenarlarından 4-5 cm. dışarı taşacak şekilde) 4-5 yemek kaşığı sos ile yufkanın üzeri ıslatılır. İkinci yufka irice 3-4 parçaya bölünerek hafif büzüştürülüp diğerinin üzerine yerleştirilir. Aynı şekilde sosla ıslatılarak mercimekli malzeme tüm tepsiye yayılır. Üçüncü yufka da iri parçalara bölünerek tepsiye yerleştirilir ve üzerine yine sostan dökülür. Dördüncü yufka en alttaki yufka gibi bütün olarak, ancak dışarı sarkıtılmadan yerleştirilir. Kenarlardan sarkan yufkalar içeri doğru katlanarak kalan sosun tamamı yedirilir. Börek fırına verilmeden kesilerek1 saat kadar oda sıcaklığında bekletilir. Önceden ısınmış 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar 30-40 dakika pişirilir...


No comments:

Post a Comment