Sunday, December 15, 2013

Ispanaklı Börek


ispanakli borek 1ispanakli borek 2

Mevsimi geçmeden son ıspanaklarla yaptığım,annemin enfes ıspanaklı böreği...

Bizler küçükken bu kadar çok tarif yoktu.Genelde bütün misafirliklerde aynı tarz yiyecekler olurdu.

Tuzlu olarak tepsi böreği,sigara böreği,susamlı simit..

Tatlı olarak elmalı kurabiye,mermer kek,mozaik pasta,evde pişen pandispanya ile yapılan pastalar...

Salata ise çeşitli değildi.Sadece kısır,mercimek köftesi,sarma,patates salatası falan yapılırdı.

İşte o zamanlardan kalma annemin sürekli istek alan nefis ıspanaklı böreği...

6 yufka

Sıvı harç :

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı süt

4 yumurta

İçi için :

1 kg. ıspanak

1/2 kg. pırasa

Tuz

Kırmızı toz biber

1. Ispanaklar iyice yıkanır ve yaprakları ince ince doğranır.

2. Pırasalar da yıkandıktan sonra incecik kıyılır.

3. Sıvı harç malzemeleri çukur bir kasede çırpılır.

4. Fırın tepsisi yağlanır. Yufkanın biri üzerine serilir.

5. Yufkanın her yeri sıvı harçla ıslatılır.

6. 2. yufkaya da aynı işlem uygulanır.

7. 3. yufka da serilir ama harç sürülmez.Harmanlanmış ıspanaklar ve pırasalar serilir.Üzerine tuz ve kırmızı toz biber serpilir.

8. 4. yufka da onun üzerine kapatılır.Sıvı harç sürülerek diğer yufkalara da aynı işlem uygulanır.

9. Kalan sıvı harç üzerine dökülür ve börek bu şekilde en az yarım saat bekletilir.

10. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment