Monday, December 23, 2013

Kıyır Kıyır Unlu Börek....



kiyir kiyir unlu borek 1


Unlu börek çok lezzetli bir börek..


Bir arkadaş toplantısında yemiştim bu böreği ,yer yemezde börekteki lezzet ve farklılık dikkatimi çekti .


Açma börek gibi,çıtır çıtır , içindeki un sanki içinde tahin varmış hissi veriyor ve yerken ağzınızda dağılıyor börek..


Tarifini aldım ,arkadaşımdan hemen de denedim..


Ben yeni öğrendim bu böreği ama sonradan öğrendimki bilinen bir börekmiş bu..


Neyse artık bilmeyenlerle paylaşalım bu güzel lezzeti...


***


İki oğlumda aynı ay içinde  bir hafta ara ile doğduğu için doğum günlerini,


 bu zamana kadar genelde beraber yaptık..


İşte bu hafta sonu bu börek onlar için yapılanlar arasındaydı..






 Malzemeler


5 yufka


1 su bardağı sıvı yağ


1su bardağı un






İç malzeme için


5 orta boy patates


1 kuru soğan


Karabiber,tuz






Yapılışı


Böreğimiz için iç harcımızı hazırlayarak başlayalım..


Patatesleri küp doğrayarak tuz ve üzerini geçecek kadar su ilavesi  ile haşlayalım.


Haşlanan patatesleri ezelim.


Soğanları minik doğrayıp yağda kavuralım ve patateslerimizi de ilave ederek kavurmaya devam edelim.Tuzunu ve karabiberini de ekleyelim .Bu şekilde iç harcımız hazırdır..  


Böreğimizi iki şekilde hazırlayabiliriz.

*

Bunun için üç yufka kullanacağız..


Birincisi için yufkamızın ilkini bütün olarak tezgaha yayalım.


 Yufkamızı yağlayalım ve çok ince delikli bir süzgeçle unu yufkanın her yerine gelecek şekilde unlayalım.


Üzerine ikinci yufkamızı yayalım ve yine her tarafını yağlayalım ve un serpiştirelim.


Üçüncü yufka içinde aynı şeyleri yapalım ve aşağıda fotoğrafta görüldüğü gibi,


 yufkalarımızı sekiz parçaya ayıralım.


Her parçaya iç harcımızdan yerleştirelim.


Her parçayı yanlardan içe kapatarak saralım. 






kiyir kiyir unlu borek 2 


İkinci şeklimiz içinse yine tezgah üzerine yufkayı serip yufkamızı yine yağlayalım. Üzerine süzgeçle un eleyip yufkayı ikiye katlayalım.


Yarım daire şeklindeki yufkayı tekrar yağlayalım ve biraz daha un serpiştirelim.

 Yufkanın uzun tarafına hazırladığımız harçtan koyup, kenar kısımlarını iki parmak içe katlıyoruz ve rulo olarak sarıyoruz.


Dört parmak genişliğinde kesip yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.

Diğer yufkalarada aynı işlemi yapalım.

Kalan yağımızın içine iki çorba kaşığı da su ekleyerek böreklerin üzerine sürelim.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.


kiyir kiyir unlu borek 3


**Börek için yağ miktarı fazla gibi gelebilir ama içine elenen un fazla olduğu için yağı çekiyor, yağı az olursa eğer böreğimiz kuru olur...

**Bu böreği yaptığınız gün tüketmeniz tavsiyemdir. Ertesi gün aynı lezzette olmuyor çünkü..

**Böreği yapan arkadaşım böreği önceden hazırlayıp dondurucuda bekletebileceğimi de söyledi.

Daha sonra ihtiyaç halinde çıkarıp kullanabilirsin de dedi..

.........................Afiyet Olsun.......................


No comments:

Post a Comment