Tuesday, December 24, 2013

Çiğ Börek...












cig borek 1

çiğ börek


Çiğ börek sevdiğimiz fakat uzun aralıklarla yaptiğımız bir lezzet. Bu börekleri Türkiye de, köy de Sibel  ablamla yaptık. Hemde ilk köye geldiğimiz gün yerleşmeden, yorgun, argin. Ne pişirelim diye düşünürken ablam çiğ börek yapalim dedi, bende güldüm:)) Şaka yapiyor zannettim meğer çok ciddimiş. Ben içini hazirladim, ablam hamuru yogurdu. Ablam hamuru actı, ben içini sürdüm, eniştem pişirdi, çocuklar da kapış kapış yediler yani tam bir aile  dayanişmasi oldu.

yeterikadar un.

                  su.

                 tuz.

cok az siviyağ.

Malzemeleri birleştirip kulak memesi yumusaklığında bir hamur yuğuralim. Hamuru bezeliyelim üzerine nemli  bir bez örtelim, biraz dinlendirelim. Daha kolay aciliyor.

İc malzemesi:

yarim kg kıyma.

2 orta boy soğan.

3-4 tane taze biber( kırmızı yeşil ) olabilir.

4-5 tane domates.

yarim demet maydanoz.

1 tatlı kaşiği karabiber.

1 tatlı kaşiği kırmızıbiber.

tuz.

Bizim köy de mutfak robotumuz olmadığı için tahtanin üzerinde minik minik kiydik soğanlari, biberleri, domatesleri, maydanozlari. Tarifi denemek istiyenler varsa mutfak robotu kullansinlar, malum büyük kolaylik. Dogradigimiz malzemelere kiymayi,  baharatlari ve tuzunu ekleyip güzelce karistiralim. Bu kiymali karisim rahatlikla hamurun üzerine sürülecek kivamda olmali. Eger cok katı ise biraz su ekliyebiliriz.

Bezelediğimiz hamurlarımızı istediğimiz büyüklükde açalım ne cok ince nede kalın olmalı, yuvarlak hamurumuzun yarısına iç harcimizdan yeterince sürelim. Hamurun boş kalan tarafını kıymalı tarafın üzerine kapatıp kenarlarını parmaklarımızla bastıralım. Kızgın sıvıyağ da iki tarafınıda pişirelim.

Kıymalı sevmiyenler için peynir ve maydonozlu da yaptık. Gercekten peynirlide çok güzel oluyor, tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment