Wednesday, December 11, 2013

Ispanaklı Börek


    Daha önce her fırsatta dile getirdiğim ıspanaklı börek sevdamı; sonunda bu börekleri yaparak gözle görülür, hatta yenilir, çok mutlu olunur somut bir hale getirdim =) Yufka ile yapılan ıspanaklı börekleri de çok seviyordum ancak tepside yapıldığında arası çok yumuşak (cıvık) bir yapıda oluyordu, bu da pek hoşuma gitmiyrdu. Sonrasında Marifet Teyze' de görüp denediğim tarif beni aradığım sonuca ulaştırdı. Çıtır çıtır, arası çok yumuşak olmayan ıspanaklı börekler, başka ne isterdim ki =)


ispanakli borek 1


Bunlar üzerine yumurta sürülenler, yumurta istemeyenler yoğurt da sürebilirler.










ispanakli borek 2


Yoğurt sürüldüğünde ise bu şekilde oluyorlar.



ispanakli borek 3


Bu da böreklerin yandan görüntüsü.






Tarifi aynen ekliyorum.

 Malzemeler;

- 3 yufka

- Yarım kilo ıspanak

- 70 gr. margarin

- yarım fincan süt

- yarım fincan sıvı yağ

- 1 soğan

- 1 yumurta sarısı

- 2 yemek kaşığı un

Hazırlanışı;

Önce küp küp doğranmış soğan, daha sonra temizlenip doğranmış ıspanak yaprakları yağda sote edilir. Ispanaklar biraz soğuduktan sonra 2 kaşık un azar azar ilave edilip karıştırılır (bu işlem ıspanak suyunu salmasın diye yapılır).

Yufkalar ortadan ikiye kesilir, eritilen margarin ve süt-sıvı yağ karışımı her kata sürülmek kaydıyla; 3 kat yarım yufka üst üste koyulur. (süt-sıvı yağ karışımı margarine oranla daha az kullanılmalı).

Ispanak harcı enlemesine yufkanın uzun olan tarafına serilir sonra yufka rulo yapılıp 10-12 cm arayla kesilip yağlanmış fırın tepsisine dizilir.

Kalan diğer yufkalar içinde aynı işlem yapılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 175 C'ye ayarlanmış, önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.

No comments:

Post a Comment