Rulo börek hemen herkesin bildiği,yapılışı çok pratik,önceden hazırlanıp buzluğa konularak her an hazırda bulundurulabilecek bir börek.Ben,genelde patatesli,peynirli bir iç hazırlayarak yapıyorum ama iç malzemesini tercihinize göre değiştirerek de yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 7-8 adet haşlanmış patates
- 250 gr beyaz peynir
- 1 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- Tuz
Yapılışı:
- Patatesler haşlanıp,soyulur,biraz irice parçalar halinde ezilir.
- Çatal ile ezilen beyaz peynir de patatesli karışıma eklenir.
- Tuz,baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenip,karıştırılır.
- Yumurta,süt,yoğurt ve zeytinyağı çırpılarak hazırlanan karışım ve patatesli iç malzemesi üç yufkada kullanmak için üç parçaya ayrılır.
- Tezgaha bütün olarak serilen yufkanın üstüne yağlı karışım sürülüp,iç malzemesi yayılır.
- Üç yufkada üst üste konulup aralarına yağlı karışım ve patatesli iç yayılır.
- Malzemeler bitince,yufkaların kenarları içe doğru katlanır.
- Yufkaların hepsi birlikte kalınca bir rulo yapılır.
- Rulonun buzluğa rahat girebilmesi için,üç dört parçaya bölünür.
- Her parça rulonun şeklini bozmadan streç film ile sarılıp,buzluğa konulur.
- Gerektiği kadarı buzluktan çıkartılır.
- Keskin bir bıçakla parçalamamaya dikkat ederek 1-2 parmak kalınlığında kesilir.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine halka halka kesilen börekler dizilir.
- Kesilen dilimlerin üstüne,çok az zeytinyağı gezdirilir veya margarin parçaları konulur.
- Önceden ısıtılmış,200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Fırın yerine,çok az yağlanmış teflon bir tavada ters yüz edilerek de pişirilebilir.
No comments:
Post a Comment