Sunday, December 1, 2013

Kabaklı Kıymalı Börek




kabakli kiymali borek 1


Son günlerde sebzelerle hazırladığım ve hepsini de severek tükettiğimiz tariflerden sonra anladım ki,ben yemek yapmayı öğrenmeye başlamışım.


Eskiden,yani blogdan önce  annemden gördüğüm klasik tariflerin dışına çıkamazdım kolay kolay.


Doğrusunu söylemek gerekirse -elbet gerekir- onları bile doğru düzgün yapamazdım ki,fikir üretip farklı bir şeklini denemeye kalkışayım.


Mesela kabakla ilgili, anne usulü dediğim zeytinyağlı şeklini,bir de kızartılıp yoğurtlanabildiğini bilirdim.


Mücveri bile çok sonraları öğrendim.


Bundan 2 yıl öncesi,blogumun en sadık okurlarından sevgili arkadaşım Ahsen'in kabakla yaptığı salata bile ne çok şaşırtmıştı beni.

(Hani şu yoğurtla yapılan,herkesin bildiği o salata)


''Kabak! Bildiğimiz hem de! Olur mu öyle şey!'' diye düşünmüş,hapur hupur yememe rağmen, kabaktan öylesi leziz bir salata olabileceğine inanamamıştım.


Eğer o zaman o salatayı yemesem,bir blog açıp kendimi yemeklere vermesem ,bugün evime girmeyen bir sebze olurdu kabak.


Şimdi bakıyorum da, meğer ben o günden bu güne,ne çok mesafe katetmişim.


Meğer kabağı ne çok kullanabilir,onunla neler neler yapabilirmişim..


kabakli kiymali borek 2



Hiç aklımda yokken,kahvaltıya kıymalı börek yapayım diye düşünüp kıymayı kavurmaya başlamışken,maydonoza uzanayım derken gözüme ilişen kabakları hangi arada alıp,yıkayıp,rendeleyip böreğin bir parçası haline getirdim bilmiyorum..


Bildiğim tek şey, kabak böreğe çok ama çok yakıştı..

Kıymalı,Kabaklı Börek


Malzemeler:




  • 3 Adet yufka


  • 400 gr. kıyma


  • 2 adet orta boy kabak


  • 1 adet kuru soğan


  • 1 tutam maydonoz


  • Tuz,karabiber


  • 1 adet yumurta sarısı




hazırlanması:






  1. Kıymayı tavaya alıp,rengi dönene kadar kavuruyoruz.


  2. Kıyma pişmeye başlayınca yemeklik doğranmış soğanı ekleyip birlikte kavuruyoruz.


  3. Kabakları yıkayıp rendeleyip,kıymanın üzerine alıp,3-4 dakika birlikte çevirip tuz,karabiber ve ince kıyılmış maydonoz ekleyip,karıştırdıktan sonra  ocaktan alıyoruz.


  4. Her bir yufkayı 6 eşit parçaya kesip, geniş kısımlarına kıymalı karışımdan paylaştırıp dikdörtgen olacak şekilde sarıyoruz.


  5. Tüm yufkaları sarıp, yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirip,üzerine yumurta sarısı sürüyor ve 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.



Afiyet şifa olsun..




No comments:

Post a Comment