Annem, yaptığı ve bana öğrettiği böreklerde asla maya kullanmaz. Dolayısıyla böreği çıtır çıtır ve kat kat olur... bir sonraki gün de de yumuşacık kalır.
Gelelim tarifine....
Açma börek yaparken pek ölçü kullanmıyorum. Misafir sayısına göre un miktarını azaltıp çoğaltıyorum.
2 fırın tepsisi börek için malzemeler :
750 gr. Un
1 çorba kaşığı tuz
1/2 kahve fincanı sirke
ılık su
250 gr. margarin veya tereyağ
1 su bardağı sıvıyağı
açmak için nişasta
2 yumurta
Çörekotu
Bir kabın içinde unu tuz ile karıştırın. Sirkeyi ilave edin daha sonra ılık su ile çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
Ben çok büyük açamadığımdan küçük pazılar ayırıyorum, siz arzunuza göre küçük pazılar ayırın ve 15-20 dk. üzerini nemli bez ile örterek hamurlarınızı dinlendirin.
Margarin veya tereyağını kısık ateşte eritin, sıvıyağı katın.
Bir pazıyı alın ve Un+ Nişasta karışımı ile açabildiğiniz kadar açın. Baklava yufkası kadar ince olmasa da çok ta kalın olmamalı.
Erimiş yağdan tüm yufkaya sürün. Bohça gibi üstüste gelecek şekilde ve aralarını yağlayarak katlayın.
Elde etmiş olduğunuz kare parçayı rulo yapın. Buzdolabına kaldırın.
Tüm pazılarınızı bu şekilde hazirlayın ve üstlerini streçle kapatıp 1 gece buzdolabında bekletin.
Ertesi gün pişireceğiniz zaman bir rulodan başlayın. 2 parmak genişliğinde eşit parçalara bölün.
Elinizle biraz açın,minik dikdörtgen bir parça elde edeceksiniz. Arasına arzu ettiğiniz malzemeyi koyun (Ben beyaz peynir koydum) Katlayın ve tepsiye dizin.
Yumurtanın sarılarını ayırın. Çırpın ve böreklerin üzerine sürün, arzu ederseniz çörekotu ile süsleyin ve 180 C de kızarana kadar pişirin.
* Yumurtanın aklarını bezay peynirin içine katın, peynirin pişerken akmasın
engelleyecektir.
* Börekler pişerken inanılmaz yağ salıyor tepsiye. Bu siyi korkutmasın, fırından
çıkardığınız anda kendini çekiyor.
No comments:
Post a Comment