Peynirsiz bir hayat düşünemiyorum. Rokfor ve birkaç "çorap kokulu" diğer çeşidini saymazsak, peynirin hiçbir türüne hiçbir öğünümde itiraz etmem. Bir İzmirli olarak İzmir tulumunun envai çeşidine kolayca ulaşma imkanına sahip olduğum için çok şanslı olduğumu düşünüyorum mesela:) Bir de Ezine peynirinin yeri ayrıdır bizde, oğlum da bayılır. Böreğin içine koymamıştım hiç, bu ilk denemem oldu. Sanırım bundan sonra börek içine başka peynir koyamayacağım, lezzeti süper oldu zira.. Afiyet olsun..
Malzemeler:
******************
*4 adet yufka
Sıvı malzeme:
-------------------------
*1 muhallebi kasesi çiçek yağı - su karışımı (yağı çoğunlukta olsun, çıtır olması için süt-yoğurt kullanmıyoruz)
İç harcı:
-------------------------
*400 gr. kadar Ezine peyniri (orta sert veya sert)
*Yarım demet maydanoz
*1 yumurta beyazı (sarısı üstüne)
*Pul biber - karabiber - gerekirse çok az tuz (peynirin kendi tuzundan dolayı)
Üstüne:
--------------------
*1 yumurta sarısı (bir çorba kaşığı su ile sulandırın)
*Susam - çörekotu - haşhaş tohumu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
********************
*Önce iç malzemenizi hazırlayın. Bunun için peyniri rendeleyin, maydanozu ince kıyın, yumurta akını ve baharatları ekleyin ve harmanlayın.
*İlk yufkayı alıp tezgaha serin. Üzerini sıvıyağ-su karışımıyla sıvazlayın. Dörde bölün ve her bir çeyrek parçaya (aşağıdaki gibi) sivri köşenin iki yan kenarına denk gelecek şekilde peynirli harçtan yerleştirin.
*Sivri köşeden tutarak rulo haline getirin.
*Ruloyu kendi etrafında döndürerek gül şekline getirin.
*Tüm yufkalara aynı işlemi tekrar edip yağlanmış fırın tepsisine dizin.
*Üzerlerine sulandırdığınız yumurta sarısınıdan sürüp, tercih ettiğiniz toz malzemeyi serpiştirin ve 200 derecelik fırına verin.
*Üzerleri kızarınca çıkarın ve sıcak servis edin.
No comments:
Post a Comment