Antalya'dan çok uzakta Elazığ'dan herkese tekrar selam..kayınvalidemin birbirinden güzel yemekleri arasında kaybolup gittim desem yeridir..açılışı tabiki kıymalı börekle yapmam haktır..inanın övgülerim abartma değil..herşeyiyle çok lezzetli bu börek eşimin deyimiyle böreklerin padişahı..senelerin tecrübesi ve pratikliğiyle kayınvalidem bu böreği 1 saati bile bulmayan bir zaman zarfı içinde hazırladı..verilen emeğe gerçekten değer..
(büyük fırın tepsisi için-dilerseniz malzemeleri yarı ölçü de kullanabilirsiniz)
malzemeler:
içharcı
500gr kıyma
5 irice soğan
1 demet maydonoz
1,5 s.b mısırözü yağ
1 t.k ev salçası(biber ve domates karışık)
pulbiber(acısını damak tadınıza göre ayarlayın)
hamuru:
1kilo un
2 yumurta
1ç.byoğurt
1t.k karbonat
1 t.k tuz
aldığı kadar su
1 ç.b sıvı yağ
Hazırlanışı:
böreği yapmaya iç harcını hazırlayarak başlıyorsunuz.
kıymayı 1 ç.b su ile pişirdikten sonra yağını koyup yemeklik doğradığınız soğanlarla kavurun.
salçayı ilave ettikten sonra pul biberini ve 1t.k tuzu koyun.iyice kavurduktan sonra bir demet temizlenmiş maydanozu da ilave edip ocaktan alın.
böreğin hamuru için tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra suyu hamur kulak memesi kıvamında olacak şekilde ayarlayın.
hazırladığınız hamuru 15 dk. kadar dinlendirmeyi ihmal etmeyin.
yumurta büyüklüğünde aldığınız bezeleri nişastayla fotoğrafdaki gibi ince bir şekilde açın.(fırın tepsinizin büyüklüğünü göz önünde bulundurun)
yağlanmış tepsiye 1 kat yufka 1 kat harç koyun.
yani her kata harç konuyor.hamur bitene kadar bu şekilde devam edin.
harç biterse üzerine boş yufka koyabilirsiniz.yufkalar bittikten sonra kare şeklinde kesin ve 180 dr.fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin
(fotoğraflar anlatıma yardımcı olacaktır)sonra da gelsin övgüler..herkese afiyet olsun...
No comments:
Post a Comment