Kandilimiz mübarek olsun. Birazdan kandil simitlerini fırına verip dağıtmayı düşünüyorum inşaAllah. Ondan önce bugün yaptığım böreği yayınlayayım dedim.
Daha önce bahsetmişimdir belki taşınırken epey bir dergi ayıkladık anacığımla. Tarifleri ayırıp kalan kısmı atıyorduk. Öteki türlü birikmiş onca dergiyle baş etmesi çok zor yani yer açısından. Çoğaldıkça bir yerlere konuluyor ve bu yerlerde her zaman kolay ulaşılan yerler olmadığı için sıklıkla bakılmıyordu zaten dergilere. Dolayısıyla en iyi yolun bu olduğuna karar verip epey rahatladık. Şimdi sırada ayırdığımız tarifleri denemekte. İşte bunlardan biri daha…
Bulgurlu, Cevizli Börek
(Tarif;Sofra Dergisi Ekim 2007 Sayısı)
6 adet yufka
1 su bardağı köftelik bulgur
Bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
250 gr kıyma – kuşbaşı kullandım-
1 su bardağı ceviz içi
½ demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Pulbiber
1 ya da 2 yumurtanın akı
1 su bardağı galeta unu
Bulgur yıkandıktan sonra kaba üzerini örtecek kadar sıcak su konur. Kapak kapatıldıktan sonra 10 dakika demlendirilir. Küp küp doğranan soğanlar kıymayla tereyağında iyice çevrilerek kavrulur. Eğer kuşbaşı et kullanılacaksa kendi suyuyla pişirilir. Gerekirse çok az sıcak su eklenir. Ateş kapatılır. Bulgur, incecik doğranmış maydanoz, çekilmiş ceviz içiyle baharatlar konularak karıştırılır.
Yufkalar ikişer ikişer üst üste konulur. Önce dört sonra sekiz parça olarak kesilir. Harç geniş kısımlara konulur. Kenarlarından kıvrılarak sarılır. Önce çırpılmış yumurta akına bulanır, sonra galeta ununa. Yağlanan fırın tepsisine konularak önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir. İsteğe göre sıvıyağda kızartılır.
No comments:
Post a Comment