Thursday, November 21, 2013

Lorlu Tatlı Börek




 


lorlu tatli borek 1


Tatlı lora olan aşkımı bu bloğun izleyicileri eminim biliyorlardır. Ne kadar çok tarif paylaşmışım içinde tatlı lor olan... Annemin lor kurabiyesinden, lor tatlısına bir çok tarif denemişim. Aslında lorlu tatlılar diye bir kategoride açsam içini bayağı doldururum diye düşündüm.

Bunda İzmir'de olupta tatlı loru her mevsim kolay bulabilmenin de payı var elbet... Kemeraltındaki meşhur Havra sokağındaki peynircimden her zaman kaymak tadında lor bulabilme imkanım olunca nerede bir lorlu tarif görsem denemeye çalışıyorum.


Lorlu tatlı börekte bunlardan biri. Daha önce Somata tarifinde sözünü ettiğim Annesinin Kızı kitabında bu tarifi görünce denenecekler listeme almıştım. Tarçın ile elmanın muhteşem uyumunu biliyordum ama lor ile tarçın bu kadar mı birbirine yakışır tahmin edememiştim.  Hem şerbetli, hem de sütlü tatlı oluşu ile de hoş bir lezzet...


lorlu tatli borek 2


Gereken Malzemeler:

20 adet baklava yufkası

150 gr tereyağı

500 gr tatlı lor

4 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tarçın

3/4 su bardağı süt



Şerbeti için :

4 su bardağı şeker

3 su bardağı su

1/2 adet limonun suyu



Üzerine :

Nar taneleri, file fıstık



 


lorlu tatli borek 3


 


Hazırlanışı:


 


Tatlının önce şerbetini hazırlayıp soğuması için bekletin.


Şeker ve suyu kaynatın , limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatın.


Yağlanmış tepsiye (20x30cm lik cam tepsi kullandım) 10 kat baklava yufkasını aralarına iki katta bir eritilmiş tereyağı sürerek yerleştirin.


Tatlı loru, şeker, tarçın ve sütü krema kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırın.


Lorlu karışımı yufkaların üzerine yerleştirin.


En üste de kalan 10 adet baklava yufkasını 2 yufkada bir yağlayarak döşeyin.


200 derece önceden ısıtılmış fırında yufkalar kızarıncaya kadar pişirin.


Pişen tatlının üzerine soğuk şurubu gezdirin.


  


 


 


 



Bunu E-postayla Gönder BlogThis! Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş


No comments:

Post a Comment