"Utancı giden kimsenin kalbi ölür."
Hz.Ömer (R.A.)
*************
"Elbise ve ziynetler,insanı güzelleştirmez,ilim ve edep ise,çirkine bile güzellik verir."
**********
Yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
Belki bir çoğumuzun severek yaptığı bir börek çeşidi ıspanaklı kıymalı börek.Ispanak,kıyma ve soğan üçlüsü birbirlerine çok yakışıyor.
Biz de benden başka tercih eden olmadığı için malzemeyi gayet az kullandım ve iki adet yufka ile hazırladım.Ama bizim üç numara isteyerek yedi :) ahhh şu önyargılarımız olmasa...
MALZEMELER
2 adet yufka için:
sos malzemeleri
1 çay bardağı süt,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
1 yumurta,
1 çay kaşığı silme kabartma tozu,
üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı,
1 yemek kaşığı sos,
çörekotu,
iç malzemeleri:
100 gr.kadar kıyma,
300 gr.yıkanmış doğranmış ıspanak yaprağı,
1 adet orta boy kuru soğan,
baharatlar,istenilen miktarlarda,toz karabiber,kimyon,yenibahar,kimyon,pulbiber,
tuz,
3 yemek kaşığı zeytinyağı.
YAPILIŞI
sos malzemeleri cam bir kavanoza konulup kapağı kapatılır,kavanoz çalkalanarak malzemelerin birbirine karışması sağlanır,
yağ,kıyma ve soğan beraber pişirilip kavrulur,
ıspanak ve tuz ilave edilir,bir kaç dak.çevrilip baharatları da ilave edilip altı kapatılır,ılımaya bırakılır,
yufka düz bir zemine serilir,
5-6 yemek kaşığı sos ile ıslatılır,
yufkanın karşılıklı iki kenarı ortaya katlanır,
kuru yerleri 3 kaşık sos ile ıslatılır,
kalan kenarları da ortaya kapatılıp yufka kare şekline getirilir,
en üste de 3-4 kaşık sos sürülür,
ılıyan iç malzemesi 8'e ayrılır,
kare şekline getirdiğimiz yufkayı bıçakla resimdeki gibi 4 eşit kareye kesilir,
her parçanın ortasına böldüğümüz içten konulur,
yukarıdaki resimde görüldüğü gibi zarf şeklinde kapatılır,
yağlanmış tepsiye ters çevrilip aralıklı olarak yerleştirilir,
diğer yufkaya da aynı işlemler uygulanır,
hepsi tepsiye yerleştirildikten sonra,
1 kaşık sos ile çırptığımız yumurta sarısı böreklerin üzerine sürülür,
çörekotu serpilip önceden ısıtılmış 200 derece fırında alt ve üstleri kızarana kadar pişirilir,
fırndan alınıp ilk sıcaklığı geçince soğutmadan sıcak veya ılık olarak servis yapılır,
kolay gelsin,afiyet olsun.
No comments:
Post a Comment