Friday, November 29, 2013

YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK



yesil mercimekli borek 1




.yesil mercimekli borek 2Güneşli güzel bir günden,sevgiler selamlar merhabalar:)


Tüm Dünya çocuklarımızın 23 Nisan çocuk bayramı kutlu mutlu olsun:)Yaşamlarının 23 Nisan bayramı mutluluğunda geçmesi dileklerimle.Bütün çocuklarımızın o güzel gözlerinden öpüyorum.Çocuklar sizlere pasta armağan etmeyi isterdim ama,bugün şansınıza börek düştü:)


Doğum günü menülerinden.Mercimekli böreğimi sanal yoldan da olsa tüm çocuklarımıza yolluyorum:)Çok sevdiğimiz için dün tekrar yaptığım,yeşil mercimekli böreğimle sizlere de kahvaltıya geliyorum arkadaşlar:) Beğeneceğinize emin olduğum.İç harcından dolayı sağlıklı ve bir o kadar da nefis bir börek.



MALZEMELER:


1 kg.Yufka


Su + Zeytinyağı






İÇ HARCI İÇİN:


2  Su bardağı yeşil mercimek


2  Büyük boy soğan


3  Yemek k.zeytinyağı


1  Yemek k. Salça


Tuz-karabiber-pul biber






ÜZERİ İÇİN;


1 Yumurta + biraz zeytinyağı


Susam veya çörek otu - veya her 2 side






HAZIRLANIŞI:






  1. Önce mercimekleri yıkayarak,bol suyla haşlayıp süzgeçe dökerek.Soğuk sudan geçirip sularının iyice süzülmesini sağlayın.

  2. Soğanları yemeklik doğrayıp,zeytinyağı ile hafifçe kavurup salçayı ilave ederek karıştırın. Mercimek,tuz ve baharatları ekleyip tüm malzemeyi karıştırarak ocaktan alın.

  3. Yufkanın birini bütün olarak açın.Önce yufkaya yumurta fırçasıyla biraz su sürün.Ardından zeytinyağı sürün.Sevalce not;Su ve zeytinyağını yufkanın katlarını takip ederek sürerseniz her tarafını tam olarak yağlamış olursunuzYoksa rastgele sürerseniz,yufkanın bazı yerleri kuru kalırsa böreğin de bazı dilimleri kuru kalır!

  4. 3 - 4  yk.mercimekli harcı yufkanın her tarafına gelecek şekilde serpiştirin.

  5. Yufkayı rulo şeklinde sararak 2 - 3 parmak aralıklarla düz veya verevine keserek,yağlı kağıt serili tepsiye dizin.Tüm yufkaları ayni şekilde hazırlayıp tepsiye dizin.

  6. Biraz zeytinyağ ile 1 yumurtayı çırparak börek dilimlerinin üzerlerine fırçayla sürün.Üzerlerine susam veya çörek otu veya her 2 sini de serpin.Önceden ısıttığınız 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.


  7. Sevalce notlar;Bu böreği daha önceden hazırlayıp,şoklayıp,poşetleyip dondurucuya kaldırıp.Canınız börek istediğinde veya misafiriniz geldiğinde pişirebilirsiniz.Veya misafiriniz geleceği zaman akşamdan hazırlayarak buzdolabına kaldırıp.Ertesi gün servis zamanına yakın pişirip sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.(Yani önceden hazırlanan börekler gurubunda yer alıyor)



yesil mercimekli borek 3






UNLU YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK


Arkadaşlar bugün sizlere;önceki yıl yemek programlarında ve yemek blog'larında çok bahsi geçerek meşhur olan mercimekli başka bir börekten daha bahsetmek istiyorum.''Unlu mercimekli börek''Bütün malzemeler


işlemler yukarıdaki börekle ayni.Tek farkı,yufkalara su ve yağ sürdükten sonra.İç malzemesini serpmeden önce her yufkaya 1 rer yk un serpeceksiniz.(peynirlisini de çok güzel oluyor)Her 2 türlüsü de çıtır çıtır harika nefis bir börek oluyor.


Tek püf noktası;Unlu böreği hazırladığınız zaman bekletmeden pişirin.İçindeki undan dolayı bekleyince hamurlaşıyor.Tecrübeyle sabitlenmiştir:)






Buradaki mayalı hamurla hazırladığım mercimekli böreğe de bakabilirsiniz:)
             

                                                      .yesil mercimekli borek 2










No comments:

Post a Comment