Değişik börek tarifi arıyorsanız bu tarif tam size göre.
Bu böreği genellikle 3 renkli olarak görüyordum, sonra 5 renklisini görünce daha hoşuma gitti ve geçen hafta kahvaltıya gelen misafirlerime bu börekten hazırladım.
Kahvaltı resimleri burada
İç malzemesi tamamen size bağlı, ben ıspanak-kıyma-havuç-patates ve beyaz peynir kullandım.
Turuncu veya kırmızı rengi elde etmek için salçalı patates püresi, kıyma yerine tavuk göğsü kullanabilirsiniz.
Bazı tariflerde rulo olarak bütün değil, dilim dilim kesilerek pişiriliyor.
Bu şekilde pişirdiğinizde daha yumuşak, dilim dilim pişirdiğinizde ise daha çıtır bir börek oluyor.
Daha önce tarifini verdiğim Sebzeli Börek bu tarife benziyor ama iç malzemesi (tavuk göğsü hariç) çiğ olarak kullanıldığı için çok daha kolay hazırlanıyor.
"Afiyetle Kalın"
Malzemeler;
6 adet yufka,
İç sosu için;
1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
İç malzemeleri;
Yarım kilo ıspanak,
4 adet havuç,
300 gram kıyma,
Kıymayı kavurmak için, 1 adet kuru soğan,
300 gram beyaz peynir,
5 adet haşlamalık patates,
Hepsini ayrı ayrı pişirmek için zeytinyağı,
Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta.
İlk önce böreğin iç malzemelerini hazırlayalım.
Patatesleri haşlayıp, sıcakken püre yapın.
İçine sıvıyağ, tuz, istediğiniz baharatlar (karabiber-kırmızı pul biber) ekleyerek patates püresini hazırlayın.
Ispanağı doğrayıp, yıkayın, zeytinyağında sote yaparak hafi pişirin.
Soğanı küçük küçük doğğrayıp, zeytinyağında pişirin.
İçine kıymayı ve tuzunu-karabiberini ilave ederek kavurun.
Havuçların dış kabuğunu kazıyıp, rendeleyin.
Zeytinyağında diriliği gidecek kadar pişirin, tuzunu eklemeyi unutmayın.
Beyaz peyniri çatalla ezerek hazır edin.
1. yufkayı bütün olarak serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Kenar kısmına hazırladığınız patates püresini yerleştirin, sıkıca sararak rulo yapın, kenarda bekletin.
Not;
Bu börekte malzeme her zaman yufkanın kenarına yerleştirilmelidir, malzemeyi yufkanın her tarafına yaymayın.
2.yufkayı bütün olarak serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Kavrulmuş kıymayı yufkanın kenarına yerleştirerek sıkıca rulo yapın, bir kenara alın.
3. yufkayı bütün olarak serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Kavrulmuş havucu yufkanın kenarına yerleştirerek sıkıca rulo yapın, bir kenara alın.
4. yufkayı bütün olarak serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Kavrulmuş ıspanağı yufkanın kenarına yerleştirerek sıkıca rulo yapın, bir kenara alın.
5. yufkayı bütün olarak serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Çatalla ezdiğiniz beyaz peyniri yufkanın kenarına yerleştirerek sıkıca rulo yapın, bir kenara alın.
6. yufkayı bütün olarak serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Hazırladığınız yufka rulolarını yufkanın tam ortasına 2 altta, biri ortada, 2 tanesi de en üstte olmak üzere yerleştirin.
Not;
Yufkaları bu şekilde yerleştirip, sabit tutabilmek için birisine ihtiyacınız olabilir.
İçinde 5 adet ayrı ayrı iç malzesi ile hazırladığınız rulolar bulunan yufkaları sıkıca sararak büyük bir rulo yapın.
Ruloyu ortadan ikiye keserek, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Kenarından kestiğiniz parçaları da tepsinin bir tarafına yerleştirebilirsiniz.
Not;
Bazı tariflerde rulo bütün olarak değil, dilim dilim kesilerek pişiriliyor.
Bu şekilde pişirdiğinizde daha yumuşak, dilim dilim pişirdiğinizde ise daha çıtır bir böreğiniz olur.
Üzerine çırptığınız yumurtayı sürerek, önceden ısıtılımış orta hararetteki fırında pişirin.
Daha sonra dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Bol bol lale ve çiçek resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Uluslararası Barış Parkı (3)
No comments:
Post a Comment