Merhabalar bu börek son zamanlarda pratikiliği ve lezetiyle gönlümü fethetti... Sevgili Emine Beder Hanımın tarifini paylaşıyorum sizlerle umarım sizinde hoşunuza gidecektir...
Malzemeler
- 3 adet yufka
- 1 şise soda
- 1 yumurta akı içine sarısı üzeri için kullanılacak
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
İç Malzemesi
- 300 gr yağsız kıyma ( Ben genelde annemden kalma gelenek olarak dana antrikottan kıyma çektiriyorum ... Damak tadınıza göre yağlı yağsız ya da koyun eti sevenler koyun kıyması kullanabilir...
- 3- 4 adet sivri biber
- 1 Kaşık sıvıyağ
- 1 küçük soğan
- Tuz , karabiber , pul biber
- İsteğe bağlı salçada katabilirsiniz
Üzeri için
- Susam ya da çörekotu
- İç malzemeden ayırdığımız yumurtanın sarısı
Yapılışı : Öncelikle soğanımızı doğruyoruz ve 1 kaşık sıvıyağla birlikte pembeleşene dek kavuruyoruz ardından sivri biberimizi kıymamızı ve baharatlarımızıda ilave ederek iç malzememizi hazırlıyoruz...
1 şise soda , 1 yumurtanın akı ve yarım su bardağı sıvıyağı karışımımızı güzelce karştırıp köpürtüyoruz...
Tezgaha yaydığımız yufkamıza fırça yardımıyla köpürttüğümüz sıvı karışımımızdan yufkamızın her yerine gelicek şekilde sürüyoruz. 2. yufkamızı da aynı şekilde diğer yufkamızın üzerine yerleştirip sıvı malzememizden fırçamız yardımıyla her yerine gelicek şelikde sürüp 3. yufkamıza da aynı işlemi tekrarlıyoruz ... Yufkamızın kenarlarından içe doğru katlıyarak zarf haline getirip malzememizi üzerine döşüyoruz ve zarf halıne getirdiğimiz yufkamızın dort kenarını da aynı şekilde katlayıp kapalı zarf şekline getiriyoruz ilk resimde gördüğünüz gibi...
Yağladığımız tepsimize alıp istediğimiz büyüklüğe göre zart şekline getirdiğimiz yerlerden kesiyoruz yumurta sarısını sürüyoruz ve çörekotu döküp 200 C de ısıtılmış fırında 45 dk kadar pişiriyoruz...
Afiyet Olsun...
No comments:
Post a Comment