Wednesday, September 18, 2013

Patatesli Mayalı Dolama Börek Tarifi



Patatesli Mayalı Dolama Börek Nasıl Yapılır


Nursevincelezzetler facebook sayfamızı açalı  neredeyse 7 ay oldu.İlk aydan beri Gönülden takipçilerimden sevgili Kadriye benim yöntemimle hamur yoğurarak çok güzel mayalı Patatesli börek yapmış. Özellikle AÇMA hamurunun mayalandırma ve mayayı kabartma aşamasını kullandığını söyledi.


patatesli mayali dolama borek tarifi 1




Kadriye hanıma tarifini bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ederim. Ellerine sağlık  kıymet bilen Sevgili arkadaşım. 






Patatesli Mayalı Dolama Börek İçin Malzemeler
2 Su bardağı ılık süt


1 Su bardağı Sıvı yağ


1 Çorba kaşığı silme Toz şeker


1 pk. Yaş maya (42 gr)


1 Su bardağı Ilık su


Yeterince tuz 


125 gr tereyağı(yarım paket)


7 Su bardağı kadar elenmiş un. 






İç malzeme için 


Buradan  değişik iç malzeme nasıl hazırlanır yazımıza bakabilirsiniz.


2 adet iri haşlanmış patates


1 adet kuru soğan


tuz, karabiber 


isteğe göre maydanoz 


kırmızı biber


2 çorba kaşığı sıvı yağ






üzeri için 1 yumurta sarısı






patatesli mayali dolama borek tarifi 2






Patatesli Mayalı Dolama Börek Yapım Aşamaları:






1- Ilık sütü yoğurma kabımıza alalım. Mayayı içersine bırakıp üzerine toz şekeri dökelim.1 çorba kaşığı unu mayanın tam üzerine gelecek şekilde dökelim. Un 5 dk sonra çatlayacaktır. Elimizle mayayı karıştırıp ılık suyumuzu ve sıvı yağımızıda ekleyelim. 1 tatlı kaşığı tuz ilavesi ile yavaş yavaş unumuzu eklemeye başlıyalım. Yumuşak bir hamur yoğuralım. Yoğurduğumuz hamurun üzerini örtüp ılık ortamda en az 30 dk. bekletelim.


2-Bu arada iç malzememizi hazırlayalım.


Haşladığımız patatesi çatalla ezelim .Kuru soğanı ince doğrayalım ve sıvı yağda kavuralım. Patatesi içersine döküp tuz, karabiber ilavesi ile karıştıralım. Soğumaya bırakalım. 


3- Tereyağını eritelim. Hamurdan 4 eşit parça beze alalım. Tezgahımızı hafif unlayıp foto 2, fazla kalın olmayan bir yufka  açalım. Tereyağını Fırça yardımı ile yufkamıza sürelim.Foto 3 deki gibi iç malzememizi ay gibi yayalım. Foto 4 kenardan kıvırarak hamuru rulo yapalım. Foto 5 deki gibi elimizle çekerek uzatalım ve uç kısmından başlıyarak Dolamaya başlıyalım. 






patatesli mayali dolama borek tarifi 3






4- Doladığımız her bir hamuru yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize alıp 30 dk kadar tepsi mayası yaptıralım. Yumurta sarısını 1 çorba kaşığı su ile çırpıp Fırça yardımı ile  Dolama böreklerimizin üzerine sürelim.


5- Önceden 180 derecede ısıttığımız fırına sürüp üzerleri kızarana kadar pişirelim. 


Afiyet olsun.


Patatesli Mayalı Dolama Börek Tarifi


                                                Kadriye







No comments:

Post a Comment