Asla hayır diyemeyeceğim bir lezzet.. : Çiğ börek.
Anneannemin eline su dökememem tabi,bu kouda.
Eskişehir'de okuduğum zamanlarda da,Esnaf sarayına sık sık gider,bol köpüklü ayran eşliğinde,muhteşem çiğ böreklerden yerdik.Tadı damağımızda kalırdı..
Ben size pratik bir tarif vereceğim.
Esas çiğ börek hamuru sadece un, su ve tuz ile yapılır,açması biraz zahmet ister o yüzden.
Lakin bu hamur son derece kolay yoğrulup,şekil alıyor..
Lezzeti gerçeğini aratmıyor..
Malzemeler:
1 çay bardağı su
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 büyük yumurta
1/2 paket karbonat veya kabartma tozu
(Meşhur kulak memesi kıvamında yoğurup en az bir saat dinlendiriyoruz.
Bu ölçüden 15 - 20 adet börek çıkıyor)
İçi:
250 gram kıyma
1 büyük kuru soğan
Bol domates
Maydonoz
Baharattan oluşan karışımımızı robotta çekip hazırlıyoruz.
Çiğ börekin püf noktası ; harcının sulu olmasıdır.
Buna dikkat ediyoruz.
Yapılışı:
Dinlenen hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz.
Biraz unla pasta tabağı kadar açıyoruz.
Hamurun yarısına harcımızı koyup ,yarım ay şeklinde kapatıyoruz.Parmaklarımızla bastırıp,rulet ile kesiyoruz.
Tencerede kızdırdığımız bol yağda,böreklerimizi kızartıp,kağıt havlu koyduğumuz tabağımıza alıyoruz.
Muhteşem böreklerimiz servise hazır.
Afiyet bal şeker olsun :)
not:Zeytinyağı ile kızartırsanız börekleriniz daha leziz olur ve geç bayatlar..
No comments:
Post a Comment