"Kur'an okuyun.Zira Kur'an,Kıyamet günü Kur'an ehline şefaatçi olarak gelecektir."
(Muslim,salatu'l Musâfirin 252.)
Allah'ın adıyla başlarım...
Yine sizlerle şık bir börek tarifini paylaşmak istiyorum.Malzemeleri ve hazırlanışının pileli büzgü börekten farkı yok,farkı sadece şekillerinde.Her ikisinde de büzgü var,ama bu börek büzgülü şekli ile güle benziyor.İstediğiniz börek içleri ile de bu böreği
hazırlayabilirsiniz.Peynirli,patatesli,ıspanaklı,kıymalı vb.içler ilk aklıma gelenler.Ben bu böreği de lorlu,peynirli,maydanozlu bildiğimiz klasik börek içi ile hazırladım,zira bizimkiler en çok bu halini tercih ediyorlar.
Gelin şimdi büzgülü gül böreğimizin,yapılışına geçelim inşeAllah...
Bu börek şekline yanılmıyorsam ilk olarak Benim Dünyam isimli sitede rastlamıştım.Onlar bu böreği nergis börek olarak adlandırmışlar.Aynı şekil daha çok baklavalarda kullanılmış.
MALZEMELER
hazır yufka,
lorlu,beyaz peynirli,maydanozlu iç malzemesi,
böreklerin üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı ve yoğurt karışımı,
üzerlerine serpmek için çörek otu,
yumurtanın beyazı, peynirli içe ilave edilip karıştırılacak,
1 adet yufka için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı ve eritilmiş tereyağı karışımı,
4-5 yemek kaşığı su,
(önemli olan yufkanın kuru kalmaması,yeterli geliyorsa suyunu daha az da kullanabilirsiniz),
Önemli bir püf noktası:Su ve yağı önceden karıştırmayın,ayrı ayrı yufkanın üzerine gezdirin,çünkü ne kadar karıştırırsanız karıştırın,yağ üste çıktığı için ilk yaptığınız börekler daha yağlı,sonrakiler ise az yağlı olacak,yağ ve su böreklere eşit paylaştırılmamış olacaktır,bu husus su ve yağ karışımı ile yapılan bütün börekler için geçerlidir
NASIL HAZIRLANIR?
yufka düz bir zemine serilir,üzerine yağ ve su gezdirilip,fırça yardımı ile yufkanın her yerine sürülür,
yufka 4 eşit parçaya kesilir(1),
her parçanın yuvarlak kısmı(yufkanın kenar kısmı olan yeri) ve karşısındaki sivri ucu,bıçak ucu veya parmakla ortaya kadar toplanır(2),
karşılıklı kalan sivri uçlarda aynı şekilde ortaya kadar büzdürülerek toplanır,kelebek şekline getirilir(3),
tam ortaya iç malzemeden bir yemek kaşığı konulur(4),
ortasına iç konulan parçanın uçları karşılıklı olarak,üst üste getirilerek ortada birleştirilir,büzgülerin açılmaması için,elle hafif üstüne bastırılarak,hazırladığımız börek birleşen uçlar altta kalacak şekilde ters çevrilir(5),
diğer parçalara da aynı işlemler uygulanıp,bütün parçalar bir birbirlerine değmeyecek şekilde tepsiye yerleştirilir,
üzerlerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürülüp,
çörek otu serpilir,
çörek otu serptikten sonra yumurta fırçasının ucu ile,hafifçe çörekotlu kısımlara vurularak,çörekotlarının böreklerin üzerine iyice yapışması sağlanır,
hazırlanan börekler,önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri ve altları kızarıncaya kadar pişirilir,
Büzgülü gül böreklerimiz yenilmeye hazırdır.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,ibadetleriniz devamlı,şükrünüz bol olsun,Rabbimize bizlere bahşettiği bütün güzellikler için,yarattığı şeylerin zerrelerince hamd-u senalar olsun.
Bol resimli bir tarif oldu,umarım sizleri sıkmamışımdır,Aşağıdaki resimde son resmimiz olsun :)
Sayfamızdaki diğer börek tariflerini görmek için linke tıklamanız yeterli.
No comments:
Post a Comment