Thursday, September 26, 2013

Haşhaşlı Bükme Börek



Seveceğiniz bir börek tarifi istermisiniz? 


Son derece kolay, ekonomik, lezzetli ve bir o kadar da bereketli bir tarif..


Afyon ve Eskişehir  genelinde yapıldığını biliyorum..


Ben Furkan'ın arkadaşları ile yapacakları ev buluşmaları dolayısı ile yaptım.


Çocuklara önce böreğin içinde haşhaş ve yeşil mercimek olduğunu söylemedim yemek sonrası mutfağa gittiğim de böreklerin tümü bitmişti .


İçinde mercimek olduğunu söylesem büyük ihtimalle yemeyeceklerdi..


Börek mercimekli ve haşhaşlı ama yerken siz kıymalıymış gibi sanıyorsunuz..


*


Haşhaşı ise Başakşehir pazarından aldım..


Yöresel ürünler satan ve sürekli alışveriş yaptığım bir satıcım var..


Bu arada Başakşehir pazarı da yenilendi daha büyük daha düzenli bir kopleks bir pazar oldu..


Pazar tanıtım yazılarını ilgiyle izlediğinizi biliyorum,


 bu yüzden önümüzdeki günlerde sizin için gezip fotoğraflayacağım inşaAllah.. 






hashasli bukme borek 1






Malzemeler


4 adet yufka


2 su bardağı yeşil mercimek


3 adet orta boy kuru soğan


kırmızı biber, kara biber ve tuz


3 yemek kaşığı sıvıyağ (İç malzemeyi kavurmak için)






İç malzememiz


4 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş


yarım su bardağı su


yarım su bardağı sıvıyağ






hashasli bukme borek 2



Yapılışı


Yeşil mercimeği yıkayalım ,yumuşayıp suyunu çekene kadar haşlayalım.


 Kuru soğanı yemeklik doğrayalım, sıvıyağda kavuralım.


 Sonra içine haşladığımız yeşil mercimeği ve baharatları ilave ederek biraz daha kavuralım,böreğin iç malzemesini bu şekilde hazırlamış olalım.


Haşhaşı su ve yağ karışımı ile karıştırıp sürülebilir kıvama getirip inceltelim.


 İkinci yufkamızı da bu yufkamızın üzerine yayıp yine onun üzerinede haşhaş sürelim.


Bu aşamadan sonra yufkamızı 16 parçaya bölelim.


Mercimekli iç malzememizi bu parçaların geniş kenarlarına


 yeteri derecede koyalım ve normal sıkılıkta kalem böreği gibi saralım.


 Kalan iki yufkayıda aynı şekilde hazırlayalım.


Böreklerimizi yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.


Üzerlerine su ve yağ karışımı sürerek 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. 




Haşhaş çok lezzetli bir gıda .Değişik şeyler yapabilirsiniz.


Kek kalıbında haşhaşlı çörek ve çıtırların tarifi burada


Haşhaşlı tatlı yapabilirsiniz .Tarifi burada


Yine içinde haşhaş olan bir kek yapabilirsiniz..İşte tarifi  yada muffin tık






 Küçük küçük notlar


*Çekilmiş ve ezilmiş haşhaş macun kıvamındadır.


Bu durumdayken hamur işlerinde kullanamazsınız, sıvıyağ ile inceltmeniz gerekir.


*Böreğin hazırlanış aşamalarını yukarıda kolajda göstermeye çalıştım.


Fotoğraf üzerine tıklayarak daha detaylı görebilirsiniz..


*Bu böreği servis edeceğiniz andan yarım saat kadar önce pişirin ve mümkünse sıcak servis yapın.


Servis ederken göreceksiniz börekleriniz çıtır çıtır olacak..


  Çok beklemeye tahammülü olan bir börek değil, mümkünse bugün pişirip yarın yemeyin...


*4 yufkadan 32 adet börek çıktı bereketli demiştim dimi..


Fazla yapıp dondurucuya da koyabilirsiniz..


Börekleri öğleden önce hazırladım.


Pişirene kadar buzdolabında beklettim ve servisten yarım saat önce pişirdim.


*Başlıkta aslında tembel işi börek desem daha yerinde olurdu herhalde..


 Böreğin orjinali elde açma hamurla yapılanıdır .


Benim vaktim dar olduğu için yapamadım ama daha sonra düşünüyorum..



Konuklarınız için çok lezzetli ve alışagelmişin dışında bir börek düşünüyorsanız, denemenizi tavsiye ederim.






.............Afiyet Olsun..............


No comments:

Post a Comment