Tuesday, October 22, 2013

Baklava Yufkası ile Kıymalı Börek


baklava yufkasi ile kiymali borek 1

BAKLAVA YUFKASI İLE TANIŞTIM :)

Hemde ne tanışma, bir paket baklava yufkası ile denemediğim tarif kalmadı, hala da yarısı duruyor :) Başarılı bulunanları sırasıyla sizlerle paylaşacağım.

Baklava yufkasının değişik tariflerini, Yemek.Name'de gördüm ilk kez ve neler yapılabildiğine şaşırdım açıkçası... Ama her zamanki gibi henüz tatmadan alıp denemeye cesaret edememiştim.

Ne zamanki adaş şekerim bizi evinde ağırladı ve bu yufkadan inanılmaz güzellikte bir ıspanaklı börek yaptı, işte o zaman tamam dedim. Hemen denemelere başlamalıyım :)



İlk aklıma gelen, Karaköy Böreği yapmak oldu, sizde severmisiniz bilmem ama ben bol soğanlı, üzümlü bu böreğe bayılırım.

Babacığım küçükken bizi Sarıyer'e gezmeye götürdüğünde, beni en çok heyecanlandıran bu börek ve köşedeki çay bahçesinde yiyeceğim dondurma olurdu. O zamandan belliymiş ne kadar boğazıma düşkün biri olacağım :)

Aslında kıyma ile de çok aram yoktur, yemeğin içinde, makarnanın veya mantının içinde kıyma olmasından hoşlanmam ama bu börek benim bütün tabularımı yıkıyor:)

Kendi damak zevkime göre (yani oldukça tatlı) ve annemin destekleri ile malzemesini
oluşturduğum bu börek, doğum günü sofrasının da yıldızı oldu, tadan herkes, "hepsi çok güzel, ama börek on numara" dedi.

Denemek için daha ne bekliyorsunuz ? :))


Malzemeler (16 parça börek için)



  • 12 Adet Baklava Yufkası


  • 250 Gr. Kıyma


  • 3 (Orta Boy) Kuru Soğan


  • 1 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Kuş Üzümü


  • 1 Çay Kaşığı Şeker


  • Tuz - Karabiber


  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ (İç harcı için)


  • 2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ (Yufkaların arasına sürmek için)


  • 1 Yumurta Sarısı (Böreklerin üzeri için)


  • Susam (Üzerine serpmek için)



Yapılışı




  • Öncelikle iç harcını hazırlayın. Soğanları minik minik (yemeklik) doğrayın. Zeytinyağ ile orta ateşte, renkleri sararıp şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Kıymayı ekleyin. 4-5 dk. sürekli karıştırarak kavurun. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyin, bir kez karıştırıp ocağı kapatın ve kuş üzümlerini ekleyin. soğumaya bırakın. (Kuş üzümlerini ayıkladıktan sonra, ılık su içinde 10 dk. bekletip, süzün ve harca o şekilde ekleyin.)


  • 1. yufkayı tezgaha serin, fırça ile üzerine sıvı yağ sürün. 2.yufkayı üzerine serin, tekrar sıvı yağ sürün. 3. yufkayıda serdikten sonra yağ sürmeden, kıymalı harcı üzerine serpiştirin. (Nohut büyüklüğünde ve mümkün olduğunca eşit serpmeye gayret edin)


  • Yufkaları, nazikçe ama mümkün olduğunca sıkı şekilde rulo yapın ve 4 parça olacak şekilde kesin.


  • Tepsinizi hafifçe yağlayın ve börekleri dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.


  • 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin.



baklava yufkasi ile kiymali borek 2



No comments:

Post a Comment