Thursday, October 31, 2013

PAMUK POĞAÇA,UNLU ISPANAKLI BÖREK VE GÜZEL BİR DUA...


Cumamız mübarek ola...

Yazmaya ara verince kelimeleri bir araya getirmek zor olsada bir yerden başlamak gerek diye düşündüm.Aslında çok özlüyorum buraları hergün yazmak istesemde bir türlü kısmet olmuyor.Arada kumanda panelinden takip ediyorum blogcanlarımın neler yaptığını yine nefis tarifler, okunası yazılar yayınlanıyor...

Aylar önce yine bloglar arasında gezerken defterime not ettiğim ve gidip gelip okuduğum dilime doladığım bir duayı sizlerlede paylaşmak istedim bugün .Sizce de çok anlamlı değil mi?

''Ey kalbim kuyularda mı kaldın ;Yusuf'u hatırla.Ateşlere mi yandın;İbrahim'i hatırla .Dalgalar mı boğuyor seni ;Yunus'u hatırla.Yaraların mı çoğaldı;Eyyub'u hatırla.Sevgiden yoksunmu kaldın;Allah'ın Habibi'ni hatırla.Bütün kapılar yüzüne kapandımı diyorsun;Bir kapıyı kapatırsa ,bin kapıyı açan Rahim Allah'tan(c.c) ümidini kesme.

 Kuyularda O'nun kullarda...İllerde O'nun dillerde...

 Herşey Bir olanla başladı;Bir olana yönelmekle yeniden başlayacak merak etme.''

Rabbim yolundan ayırmasın inşallah...






pamuk po aca unlu ispanakli borek ve guzel bir dua 1





Bugün sizlerle paylaşacağım ilk tarif isminle bütünleşmiş yumuşacık,puf puf ,  pamuk gibi bir poğaça ...Eğer poğaçalarım sert oluyor diyorsanız kesinlikle denemenizi öneririm bu tarifi. İçinde hem süt hem yoğurt olduğu için yumuşacık olmaması mümkün değil...

PAMUK POĞAÇA

Malzemeler

.1 su bardağı sıvı yağ

.1 su bardağı yoğurt

.1 su bardağı süt

.2 adet yumurta

.1 paket yaş maya

.1 tatlı kaşığı tuz


.2 yemek kaşığı şeker


.Aldığı kadar un


pamuk po aca unlu ispanakli borek ve guzel bir dua 2iç harcı için peynir,kıyma,patates kullanabilirsiniz.


Hazırlanışı


Mayayı ılık sütün içinde5-10 dk bekletip eritiyoruz.Unumuzun ortasını havuz gibi açıp yumurta beyazlarımızı koyuyoruz.Sarıları üstüne sürüceğiz.Sütü ve erittiğimiz mayayı,toz şeker ve tuzu,yoğurt ve sıvı yağıda ilave edip azar azar un ilavesiyle bir hamur yoğuruyoruz.Hamurumuzun kulak memesi yumuşaklığında olması gerek sert bir hamur olmamasına dikkat edelim.İyice yoğrup özdeşleştirdiğimiz hamuru sıcak bir ortamda üstüne bir bez örterek mayalanmaya bırakıyoruz.Ortamın sıcaklığına göre mayalanma süresi değişsede 1-1.5 saat beklemesi kabarması için yeterli oluyor.
Mayalanıp puf puf olan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içine istediğimiz harcı koyup kapatıyoruz.Peynirli harç çok yakışıyor bu tarife.Şekil verdiğimiz poğaçalarımızı yağladığımız fırın tepsisine yerleştiriyoruz.30 dk kadarda tepsi mayasının gelmesini bekliyoruz.

Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.


pamuk po aca unlu ispanakli borek ve guzel bir dua 3


İkinci tarifim daha önce kıymalısını yapmış olduğum unlu böreğin ıspanaklısı.Havalar serinlemeye başlayınca bizim evde ıspanak sezonuda başlar en çokta börek tercih edilir.Dolayısıyla bizim unlu kıyır kıyır böreğimiz tazecik ıspanaklarla dahada bir lezzetlendi...






ISPANAKLI UNLU BÖREK


gerekli malzemeler


  • 1 kg yufka

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • 1 su bardağı un 

  • iç malzemesi için 750 gr ıspanak,kuru soğan,tuz,karabiber

  • üzeri için yumurta sarısı







Önce iç harcı için soğanları yemeklik doğrayıp az yağda kavuruyoruz.Üzerine yıkayıp doğradığımız  ıspanakları tuzu ve karabiberi ilave edip kavuruyoruz.İsteyen çiğdende kullanabilir ıspanakları.pamuk po aca unlu ispanakli borek ve guzel bir dua 4Ozamanda soğanları doğrayıp aynı şekilde ıspanaklarla karıştırıyoruz.
Yufkamızı tezgahımıza seriyoruz sıvıyağ ile her yerini yağlıyoruz bir fırça yardımıyla.
Yufkamızı yağladıktan sonra üzerine bir elek yardımıyla un serpeliyoruz.Her yerine gelecek şekilde.

Unladığımız yufkamızı ortadan ikiye katlıyoruz yarım ay şeklinde.

Tekrar heryerini yağlıyoruz.Yuvarlak kısmına( yarım daire şeklinde olan kısma)iç harcımızı koyup rulo yapıyoruz.Ruloyu yaparken dikkat etmemiz gereken nokta sıkı olması.

Rulo yaptıktan sonra istediğimiz boyutta dilimliyoruz.Benim böreklerim yaklaşık 10 cm büyüklüğündeydi.

Tüm yufkalarımızı bu şekilde hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpeleyip 220 derece ısıtılmış fırında pişiriyoruz.


Tarifleri deneyip tadına bakıcak olanlara şimdiden afiyetler olsun...


İnşallah bundan sonra aralar kısa olucak.


Dualarda buluşmak dileğiyle hayırlı cumalar..




No comments:

Post a Comment