Thursday, October 31, 2013

BÖREK ÇORBASI (Adana Usulü)



Bu bahar günlerinde nedense havada fırtına ve soğuk var. ''Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır'', sözü ne kadar doğruymuş. Havalar soğuyunca da Adana'nın çok sevilen börek çorbasını pişirdim. Bu vitaminli, ekşili çorba son soğuklarda soframda kurtarıcı oldu. Çorba sevenlere öneriyorum. 






borek corbasi adana usulu 1



borek corbasi adana usulu 2



Sanal ortamda pek çok börek çorbası tarifi var. Yoğurtlu, mercimekli, sumaklı,.... O yüzden Adana usulü olan tarifi veriyorum.

MALZEMELER

Hamuru:



  • 1adet yumurta


  • 1 çay bardağı su


  • Tuz


  • Alabildiği kadar un

İçi:



  • 250 gr. kuzu kıyma


  • 1 adet küçük boy soğan


  • 1 tatlı kaşığı karabiber


  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber


  • Tuz

Çorbanın Suyu:



  • 2 parça kemikli et


  • 1 adet yeşil biber


  • 1 adet soğan


  • 1 adet domates


  • 1 tatlı kaşığı tuz

*  *  *  *  *



  • 1 adet orta boy soğan


  • 1 adet rendelenmiş domates


  • 2 yemek kaşığı tereyağ


  • 1 yemek kaşığı biber salçası


  • 2 yemek kaşığı domates salçası


  • 1 su bardağı pişmiş nohut


  • 1 kahve fincanı limon suyu


  • Tuz

Üzeri İçin:



  • 2 yemek kaşığı tereyağ


  • 1 yemek kaşığı kuru nane


  • 1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber



YAPILIŞI



  1. İçi için, soğanı çok küçük doğrayın (çintin) ve kıymaya baharatlar ile birlikte karıştırın. Hamurun içinde kullanın. 


  2. Hamur için 2 su bardağı unu yoğurma kabına alın. Ortasını açıp, yumurta, su ve tuz atın. Kenarlardan unu azar azar alarak katıca bir hamur yapın. Gerekirse biraz daha un alın. İyice yoğurun. Hamur katı olursa taneler çorbada kolay yumuşamaz ve dağılmaz. Hamurun üzerini kapatıp 20 dk. kadar dinlendirin.


  3. Hamuru oklava yardımı ile açın. Hamuru önce uzun şeritler halinde sonra kareler halinde kesin.


  4. Her bir kareye bir parça kıymalı iç koyun ve bohça gibi katlayın. Hamur bitinceye kadar bu işlemi uygulayın. Hamurları üzerine un serpilmiş tepsiye alın. 


  5. Çorbanın suyu için kemikli et, yeşil biber, domates, tuz ve 4 su bardağı suyu düdüklü tencerede kemikler etlerinden ayrılıncaya kadar pişirin.


  6. Hazırladığınız et suyunu ince süzgeç ile süzün. Etlerini alın. 


  7. Tereyağını tencerde eritin. Üzerine rendelenmiş soğanları ekleyip kavurun. Domatesi ekleyin.


  8. Salçaları ekleyin. Üzerine etsuyunu, tuzu ve gerekirse bir miktar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın. Nohutları ekleyin.


  9. Kaynayan suya hamurları atın. Hamurlar biraz irileşip pişince limon suyunu ekleyin.


  10. Ocaktan almadan üzeri için tereyağını kızdırın. Kurunane ve kırmızı biberi yağın içine atıp bekletmeden çorbanın üzerine dökün. Bir taşım kaynadıktan sonra çorbayı ocaktan alın.


  11. Bekletmeden sıcak halde servis yapın. 


  *Börek çorbasının yanına turp çok yakışır.


  *Tuz, limonsuyu, salça, yağ miktarlarını isteğinize göre değiştirebilirsiniz.


No comments:

Post a Comment