Tuesday, October 22, 2013

PATATESLİ -SOĞANLI BANYOLU BÖREK


patatesli so anli banyolu borek 1

Dün gece evi ıspanaklı börek kokusu sarmışken...

''Evi saran börek kokusunu,börek yemekten daha çok seviyorum''cümlesini de kurmuşken... Sabah patatesli soğanlı börek tarifimi paylaşmalıyım diye düşündüm:)

Bu böreğin lezzetini anlatacak kelime bulmakta zorlanıyorum,klasik patatesli harca göre daha el oyalayıcı bir harç tarifi ama,normal patatesli börekle arasındaki lezzet farkı su götürmez bir gerçek.

Bu harca sadece patatesli-soğanlı harç demek haksızlık gibi geliyor.Harcın ötesinde süper bir kahvaltılık ,yada ara öğün olarak sofrada yer alabilecek

hatta davet sofralarında bile bulunabilecek bir lezzet...

Patatesli soğanlı süper harçla banyolu böreğin kendine has çıtırlığı birleşince yemede yanında yat dedirtecek bir lezzet çıkıyor ortaya.

Bir börek bu kadar mı övülür:) Bu lezzetle tanışanlar bana hak verecekler

Böreğe mersiye düzdüm resmen ama,Erkam Eymen uyanmadan yazıyı tamamlamam lazım:))
PATATESLİ SOĞANLI BANYOLU BÖREK

Malzemeleri
-4 adet yufka

-4-5 su bardağı buzlukta bekletilmiş soğuk su

Üzeri için:
susam,çörekotu

İç malzemeleri:
-3-4 orta boy haşlanmış kabukları soyulup rendelenmiş patates

-1 büyük yada 2 orta boy soğan

-1 yemek kaşığı biber salçası

-biraz karabiber,tuz

-Arzu edilen baharatlar

-2-3 yemek kaşığı z. yağı

Sos malzemeleri

bir kasenin içine 3-4 yemek kaşığı sulu yerinden yoğurt

2 orta boy yumurta,1 yemek kaşığı z.yağı

Harcın hazırlanması:
1-Yaygın bir tencere yada tavaya z.yağını döküp (2-3 ymek kaşığı)

küp küp yemeklik doğranmış soğanları ilave edip kavuruyoruz.

2-Üzerine biber salçasını ekleyip,kavurma işlemine devam ediyoruz,patateside tavaya ekleyip 2-10 dakika kadar kavuruyoruz.

3-Ocaktan alıp karabiber tuz ilave edip iyice karıştırıp harçı ılınmaya bırakıyoruz

1-Diğer tarafta bir kaseye sos malzemelerini ekleyip,çırpıcıyla yada çatalla iyice çırpıyoruz,

Hazırlanması:

1-Yufkaların ikisini üst üste koyup 8 üçgen parça elde edecek şekilde bölüyoruz.

diğer iki yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz,32 adet ügçenimiz oluyor bunları kenara üst üste yığıyoruz

2-Üçgen yufka parçalarını 2 li gruplar halinde alıyoruz

üzerine biraz sos sürüp patatesli harçtan ilave ediyoruz.sigara böreği sarar gibi sarıyoruz,diğer yufkalarada aynı işlemi yapıyoruz (16 adet börek elde ediyoruz)


3-Yaygın bir tepsiye 4-5 su bardağı soğuk suyu döküyoruz,börekleri suya birbirlerine yapışmayacak gibi diziyoruz

4--5-10 dakika bekleyip nazikçe sularını süzdürüp başka bir tepsiye alıyoruz.Buzdolabında yarım saat 45 dakika kadar bekletiyoruz

5-Yağlı kağıt serilmiş fırına börekleri aralıklı dizip,üzerine kalan sostan sürüyoruz(bu aşamada sos yetmeyecek gibi olursa kalan sosa bir yumurta daha ilave edip sürebilirsiniz)

6-Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişiriyoruz

fırından çıkartıp sevgiyle sunuyoruz

AFİYET OLSUN


Pazılı banyolu börek tarifim burada

No comments:

Post a Comment