Sunday, October 27, 2013

Pazılı Börek



pazili borek 1






Bir keyifsizlik,  bir tembellik hali var ki üzerimde hiç sormayın. Şu son günlerin en gündem maddesi ( !!! ) bizim için Ankara oldu olalı, mutfakla aram açıldı sanki. Heyecan, ne olacağını bilememenin verdiği iç sıkıntısı, kalp çarpıntısı,  ne derseniz kabul. Sadece karnımızı doyuracak kadar birşeyler hazırlayıp kendimi atıyorum mutfaktan dışarı. Bırakın yeni tarifler denemeyi bazı günler çorba bile yapmak güç geliyor. O kadar aramız açıldı mutfağımla yani. Barışacağım günleri iple çekiyorum. Yine güle oynaya kollarımı sıvayıp una yumurtaya bulanmayı, yemek kitaplarımı karıştırıp denemek istediğim tariflerin sayfalarını kıvırıp hazırlanmayı, fotoğraflama için uygun vakti kollamayı özledim.






Pazılı börek de bu aralar evde pişenlerden biri. Evin ıspanak sever küçük adamını kandırma amacına yönelik bir girişimin sonucu. Tembellik dedim ya öyle böyle değil, ıspanak yıkamanın bile güç geldiği bir gün küçük adama pazı ile börek yapayım ve ıspanaklı diye kandırayım dedim. Oldu mu oldu valla. Ayıla bayıla '' Temel Reis oldum '' nidalarıyla yedi börekleri.  O kadar seviyor ki ıspanağı evde her ıspanak piştiğinde      '' Kutuya koy lık lık lık içicem'' diye tutturuyor. Temel Reis gibi konserve kutudan içecekmiş ıspanağı:)






Malzemeler:


3 adet yufka


2 bağ pazı


1 adet kuru soğan


1/2 yemek kaşığı biber salçası


tuz, karabiber, pulbiber


1 su bardağı yoğurt


1 adet yumurta


1/2 çay bardağı sıvıyağ


üzeri için susam, haşhaş






Yapılışı:


1. Öncelikle böreğin iç harcını hazırlamak için pazıları yıkayıp temizleyip doğrayın. Bir tencereye alıp çok az su ile kısa süre haşlayın ( sadece yumuşayana kadar )


2. Genişce bir teflon tavayı kızdırıp sıvıyağ ekleyin, piyazlık doğranmış soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Biber salçasını da katın.


3. Haşlanmış pazıları da ekleyip bir miktar daha kavurun. Son olarak baharatlarını ekleyip iç harcının soğuması için kenara alın.


4. Yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı bir karıştırma kabına alıp iyice çırpın. İçine biraz da su ekleyin.


5. Yufkaları bütün olarak masaya yayın. Yufkanın her yanını  fırçayla yoğurtlu harç ile ıslatıp yufkayı yarım ay şeklinde ikiye katlayın.


6. Yine yufkayı yoğurtlu harçla ıslatıp yufkanın geniş tarafına pazılı harçtan koyup  çok sıkı olmayacak şekilde sarın ve yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye yerleştirin.


7. Diğer yufkaları da aynı şekilde sarıp tepsiye yerleştirin. Kalan yoğurtlu harç ile yufkaların üzerini iyice ıslatın. Susam ve haşhaş tohumu serpiştirin.


8. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak ya da ılık servis yapın.






Afiyet olsun


No comments:

Post a Comment