Wednesday, October 30, 2013

ISPANAKLI DOLAMA BÖREK





ispanakli dolama borek 1


Herkese merhabalar,saat sabahın 03.00'ü ve zombi reyhan ancak bu saatte tarif yazabiliyor:)))

  Sonra gündüz iki arada bir derede yazmak zor geliyor en azından yazabildiğimi taslağa atayım bari dedim:))

Sıradaki tarifim hazır yufkayla tembel işi yapılmış ama ,damakta bıraktığı tatla el açmasını asla aratmayacak enfes bir börek.

Bu böreği eks mutfak buluşmasına giderken yaptığım sodalı böreğim yenmesin diye evdekilere sus payı olarak yapmıştım,üstelik birde yatılı misafirlerim vardı eğer bunu yapmasaydım,eks mutfağa eli boş gideceğim kesindi:)

  İyiki de yapmışım eşim daha içeri girer girmez sodalı böreği görünce bize yok mu? demişti bile,üstelik oğlumla eşimi evde yalnız bırakıp gitmenin vicdan azabını en güzel bu börek ve yanındaki kek giderebilirdi:)

Neyse bu saatte lafı daha faza uzatmadan tarifime geçeyim,buyrun efendim:)


MALZEMELER

5 adet hazır yufka

iç harcı için:

1 kg ıspanak

1 adet iri kuru soğan

5 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı dolusu domates salçası

tuz

tuzot

değirmende çekilmiş karabiber

pul biber

sosu için:

2,5 çay bardağı süt

1 adet yumurta akı

2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

üzerine:

1 adet yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle sıvıyağı tencereye alıp ısıtalım ve yemeklik doğranmış soğanlarımızı soteleyelim.Salçayı da ekleyip kokusu çıkana kadar biraz daha kavurup,ayıklanmış,yıkanmış ve doğranmış ıspanakları ilave edip hararetli ısıda suyunu salmasına izin vermeden pişirelim.En son tuz ve baharatlarını da ekleyip altını kapatalım.

fırın tepsisini yağlayıp, böreği yapmaya başlayalım.Her bir yufkayı ikiye bölüp ve her birinin içine 1-2 kaşık sıvıyağ,süt ve yumurta akından oluşan sosdan dökelim,iç harcını uç kısmına şerit şeklinde yerleştirip,rulo şeklinde saralım ve tepsiye dizelim.Tüm yufkalar bitene kadar aynı işleme devam edelim.Ardından kalan sosu eşit bir şekilde böreğin üzerine sürelim ve son olarak yumurta sarısını bir fırça yardımıyla böreğin üzerine sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında altı üstü nar gibi kızarana kadar pişirelim.

   Ilık olarak servis edelim ki yanmayalım:)


ispanakli dolama borek 2




AFİYET,ŞEKER OLSUN....

No comments:

Post a Comment