Tuesday, October 22, 2013

HAŞHAŞLI MERCİMEKLİ BÖREK



hashasli mercimekli borek 1
İç Anadolu'lu komşularımız var, haşhaş ezmesini neredeyse bütün hamurişlerinde kullanıyorlar. Benim de - ilginçtir - içine haşhaş ezmesi girmiş hamurişlerini yutmam çok zordur, boğazıma dizilir ama gitmez bir türlü :) Tabii benim yediğim haşhaşlı hamurişleri hep yöresel lezzetler ve çoğunlukla da gözleme türü şeylerdi. Çok kuru geliyorlardı bana. Ne zaman ki başka bir komşumda mercimekli börek halini yedim, işte o gün bugündür gözüme daha bir sevimli gelmeye başladı haşhaş ezmesi:) Epeydir dolap bekleyen bir kutu haşhaş ezmem vardı üstelik. Cumartesi gelen arkadaşlarıma yaptım ilk kez. Onlar da haşhaşı hiç sevmezlermiş ama bu böreğe bayıldılar. Nasıl çıtır çıtır oldu, anlatamam.. Denemediyseniz ve benim tavsiyelerimden halen bıkmadıysanız !! yine tavsiye ediyorum:) Afiyet olsun..


hashasli mercimekli borek 2
Malzemeler:

*************************

*5 adet yufka

Aralara sürülecek sıvı malzeme:

----------------------------------------

*3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi

*3/4 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı dışında bir yağ tercih ederseniz, çıtırlığını garantilersiniz)

*3/4 su bardağı su

İç malzeme:

-------------------------------

*Haşlanmamış haliyle 1,5 su bardağı yeşil mercimek

*2 iri baş soğan

*Tuz-karabiber-pul biber

*Az sıvı yağ (soğanı kavuracak kadar)


hashasli mercimekli borek 3
Yapılışı:

*********************

*Önce iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için mercimeği oldukça yumuşayacak kadar haşlayın (diri kalırsa böreğin içinden dökülür, o nedenle iyi pişirilmesi gerekiyor)

*Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleştirin.

*Haşlayıp süzdüğünüz mercimeği ekleyin ve soğanla birlikte biraz soteleyin.


hashasli mercimekli borek 4
*Tuzunu ve baharatlarını ekleyip ocaktan alın ve soğuması için bir kenara alın.

*Haşhaş ezmesini çukur bir kaba alıp sıvıyağı yavaş yavaş ekleyerek inceltin, açın. Homojen bir hale geldiğinde suyu ekleyin ve iyice akışkan hale getirin.


hashasli mercimekli borek 5
*İç malzeme soğuduğunda; ilk yufkayı tezgaha serin. Sıvı karışımdan iki-üç kaşık kadarını yufkanın yarısına sıvayıp diğer yarısını kıvırarak üstüne katlayın yani yarım ay şekline getirin. Üzerine tekrar sıvı karışım yayın ve 6 üçgen parçaya kesin.


hashasli mercimekli borek 6
*Mercimekli harçtan tepeleme birer yemek kaşığı alarak her bir üçgen parçanın içine koyun, uzun yayın ve sigara böreği şeklinde sarın. Fırın tepsisine sıralayın.


hashasli mercimekli borek 7
 *Tüm yufkaları sarma işi bittiğinde kalan sıvı karışımı böreklerin üzerine fırçayla sürün ve önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında iyice pişene kadar tutun.


hashasli mercimekli borek 8
*Böreklerin üstü koyu renkli olduğundan "kızarana kadar" pişirme tekniği burada geçmiyor maalesef. O nedenle yeterince tuttuğunuzdan ve üstlerinin çıtır olduğundan emin olana kadar pişirin. Çıkardığınızda böreklerin hiç yapışmadıını ve kolayca tepsiden ayrıldıklarını göreceksiniz. Sıcak servis edin. 

No comments:

Post a Comment