Tuesday, October 29, 2013

Tahinli & Kıymalı Burma Börek (el açması)



tahinli amp kiymali burma borek el acmasi 1
            Yufkalar yada baklava yufkaları artık börek yapmayı o kadar kolaylaştırdı ki hiç bir şey bilmesen bile kıvır kıvır koy oldu börek. (buralarda elimize geçmemenin vermiş olduğu teselli ,en iyisi el açması ;) Emin olun kesinlikle tadına doyamayacağınız harika bir börek.Hem yumuşak hem çıtırı bir arada...Tahinin de verdiği lezzet cabası ;) Haydi yapımına geçelim...



MALZEMELER ( 12 tane iri cüsseli gül şeklinde börek için ;)


  1. 1 yumurta

  2. 2 çay bardağı su ( küçük tipli)

  3. 1 çay bardağı zeytinyağı

  4. 1 çay bardağı süt

  5. 4 buçuk su bardağı un ( 200 ml lik küçük tipli)

  6. 1 çay kaşığı toz maya

  7. 1 tatlı kaşığı tuz

  8. 1 tatlı kaşığı toz şeker



ARASINA SÜRMEK İÇİN







  1. 125 gr tereyağı

  2. 1 çay bardağı sıvı yağ

  3. 2 yemek kaşığı tahin



İÇ HARCI İÇİN








  1. Yarım kilo kıyma

  2. 2-3 yemek kaşığı sıvı yada tereyağı

  3. 2 orta boy soğan

  4. 1 tane kırmızı kapya biber

  5. Karabiber,kırmızıbiber ve tuz



AYRICA







  1. 1yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ üzerlerine sürmek için








YAPILIŞI












  • Eğer hamur ekmek robotunda yoğurulacak ise malzemeler konulup yoğurtulur.

  • Yada ılık suya maya konulduktan sonra un hariç malzemeler eklenir.

  • Un yavaş yavaş eklenerek yoğrulur.

  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.

  • Üzeri kapatılarak 15 dakika kadar dinlendirilir.

  • Bu arada kıyma ve yağ konularak suyunu salıp çekene kadar pişirilir.

  • İnce doğranmış soğan ve biber eklenerek kavrulur.

  • Tuz ve baharatı eklenerek ocak kapatılıp soğumaya bırakılır.

  • Sonra hamuru 30 eşit hale getirilerek beze yapılır.

  • Üzeri kapalı tutularak önce 5 beze ayrılıp tek tek servis tabağı kadar açılır.

  • Yani 6 tane 5 li olan yufka açılacak

  • Tereyağı eritilip içine tahin ve sıvı yağ eklenerek soğutulur.

  • Bu beş bezeye teker teker yağ gezdirilerek her yerine sürülür.

  • Üst üste dizilir.En üste sürülmez.



tahinli amp kiymali burma borek el acmasi 2



  • Önce merdaneyle sonra oklavayla açılabildiği kadar açılır.

  • Hazırlanmış olan iç harcı yufkanın her yerine yayılır.



tahinli amp kiymali burma borek el acmasi 3



  • Yavaşça sarıldıktan sonra iki elle iki tarafından aksi yöne doğru yuvarlanarak burulur.



tahinli amp kiymali burma borek el acmasi 4



  • Sonra yuvarlanarak gül şeklinde sarılır.(çok sıkı olmasın)

  • Eğer tüm tepsiye yapmak isterseniz tek tek değilde tepsinin ortasından başlayarak sarıp tepsi doldurulur.

  • Aralıklı olarak tepsiye dizilir.(yağlı kağıt serildikten sonra)

  • Malzeme bitene kadar bu şekilde sarılarak dizilir.

  • Üzerlerine yumurta yağ karışımı sürüldükten sonra önceden ısınmış 190-200 derecelik fırında pişirilir.



tahinli amp kiymali burma borek el acmasi 5



  • Fırından çıkan börekler on dakika bekledikten sonra sıcakken servis yapılır.

  • Hadi bakalım can dayanır mı ?

  • Afiyet olsun...












        Bu arada hazır lokmacılar var.Yapım aşamaları resimleriyle birlikte her tarife el koyduktan sonra kendi sitesinde yayınlayan emek hırsızları .Bir de utanmadan sana kafa tutan...LÜTFEN tarifime el sürmeyin!...


No comments:

Post a Comment