Friday, August 30, 2013

ADANA USULU BÖREK ÇORBASI [Yüksük Çorbası]







Bugün sizlere çok nefis ve Adana`ya özel bir çorba tarifim var..


Ekşili ,nohutlu ve minicik mantılı..Haydi hanımlar üşenmeyin,hamurunuzu yoğurun ve çorbanızı elinizle hazırlayın.Adana`nın bu tadına doyulmaz çorbasıyla, iftar sofralarınızda şölen yaşatın..


adana usulu borek corbasi 1


MALZEMELER


Çorba Hamuru İçin


2 su bardağı un


1 yumurta


1 çay kaşığı tuz


aldığı kadar su [sert ,tıkız bir hamur olacak kadar.1 çay bardağı kadar]


İç Harcı


150 gr.kıyma


1 küçük soğan[ince ve küçük doğranmış]


1 çay kaşığı karabiber


biraz tuz


1 tatlı kaşığı pulbiber


Suyu


1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ


2 bardak et suyu


3 bardak su


1 büyük boy domates rendesi


2 diş sarımsak


1 tatlı kaşığı biber salçası


1 tatlı kaşığı domates salçası


1 çay kaşığı tuz


1 çay kaşığı karabiber


1,5 yemek kaşığı limon suyu


1 tatlı kaşığı nar ekşisi


1 kase haşlanmış nohut


Üzeri İçin


kuru nane


YAPILIŞI




  • Öncelikle hamur malzemeleriyle sert ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.[sert olacak yoksa açılmaz,hamur yumuşarve çorbanın içinde dağılır.]Hamurunuzun üzerine nemli bir bez kapatarak 20 dakika dinlendirin.Sonrada hazırladığınız hamuru açabildiğiniz kadar ince açın ve  önce uzun eritler halinde kesin,sonrada küçük kareler halinde tekrar kesin.Kestiğiniz her karenin içine soğan,baharatlar ve kıymayla hazırladığınız iç harçtan koyun ve uçlarını bohça eklinde kapatın.[Kestiğiniz kareler ne kadar küçük olursa çorbanızın börek hamurlarıda o kadar minik ve güzel olur.]Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın ve hafif un serptiğiniz tepside biriktirin,sonrada dolaba koyun ve çorbanızın suyunu hazırlayın.




  • Çorba suyu için, çorba tencerenize 1 kaşık tereyağ veya zeytinyağ koyun,domatesi içine rendeleyin,sarmısağı incecik doğrayın ve beraberce kavurun.Sonra salçanızı ve baharatlarınızı ekleyin.Daha sonrada suyunu ve nohutunu koyarak çorba suyunuzu hazırlayın.




  • Çorbanızın suyu kaynayınca içine hazırladığınız hamurları atın ve beraberce kaynatın.Hamurlar suyun yüzüne çıkınca olmuş demektir,limon suyunu ve nar ekşinizi ekleyin ve 2 dakika daha kaynatıp altını kapatın.Çorbanızın altını kapatınca içine 1 kahve fincanı soğuk su ekleyin.[ bunu çorbamız beklerken hamurlar şişmesin diye yapıyoruz.]




  • Çorbanız hazır servis edeceğiniz zaman üzerine bol kuru nane atın ve keyifle servis edin.




  • Not:Eğer hamur hazırlamaya vaktiniz yoksa,marketlerden hazır mantı alıp bu şekilde pişirebilirsiniz.Ama tabiki ev yapımı kadar leziz olmaz.Adana`da bizim buzluklarımızda her zaman dökülmüş börek çorbası hamuru bulunur.Boş zamanlarımızda hazırlar ve buzluğa koyarız..Aniden misafir geldiğinde bulmuş gibi oluruz.!!!




  • AFİYET OLSUN...









No comments:

Post a Comment