Thursday, August 29, 2013

DELİ BÖREK



deli borek 1
Kanal D mutfagım programında Konya'nın yöresel tariflerinden biri olarak yayınlandı deli börek.Sürekli evde olunca bu yemek programları arada iyi oluyormuş.Türkiyem güzel ülkem,her yöresinde ayrı lezzetler barındırıyor.Ben yeni tadlara açık olsamda eşim ve oglum benim gibi degiller maalesef.Oysa her yörenin en güzel lezzetlerini denemek ve tatlarına bakmak isterdim.Artık ara ara da olsa hepimizin sevecegi malzemelerin bulundugu tarifleri deniyorum.Bu arada dogum gittikçe yaklaştı ve ben inanılmaz kilo aldım.İnşallah minik oglum ve ben saglıklı bir şekilde kurtulduktan bir süre sonra diyet ve spor maratonu başlayacak.

Bu arada börekte büyük bir degişiklik yaptım.Evde kıyma olmadıgı için böregin içine koyamadım.Biran öncede yapmak istedigim için kıymasız oldu.Orjinal tarifte 300 gr. kadar dana kıyma koyuluyor bilginize.Ben orjinal tarifini size yazacagım.

DELİ BÖREK TARİFİ:

İç Malzemesi:



  • 300 gr.dana kıyma


  • 5 adet patates(haşlanmış)


  • 1 kuru sogan


  • 1 tatlı kaşıgı biber salçası


  • 1 çay bardagı kadar sıvıyag


  • yarım demet maydanoz


  • pulbiber,karabiber,tuz

Hamuru İçin:



  • 1 yumurta


  • 1 çay bardagı su


  • 1 çay bardagı süt


  • 1 çay bardaı sıvıyag


  • bir tutam tuz


  • aldıgı kadar un

Açmak İçin:



  • 1 su bardagı nişasta


  • 1 su bardagı un


  • 2 yemek kaşıgı tereyag(hamur aralarına sürmek için)

Hamur için gerekli malzemeler derin bir kaba alınıp unu azar azar dökmek şartı ile kulak memesi kıvamında bir hamur yogrulur.Hamur ceviz büyüklügünde bezelere ayrılır ve temiz bir bezin arasında dinlenmeye bırakılır. 

Sogan yemeklik dogranır ve tencereye alınır üzerine sıvıyag ve kıymasıda eklenerek kavrulur.Kıymanın rengi dönünce daha önceden haşlanmış ve sonra rendelenmiş patates eklenip karıştırılır.Baharatları da eklenir.En sonra ince kıyılmış maydanoz eklenir ve altı kapatılıp sogumaya bırakılır.

Ayrı bir yerde 2 yemek kaşıgı tereyag eritilir ve ılınmaya bırakılır.Nişasta ve un bir kasede güzelce karıştırılır.Dinlenen hamurlar nişastalı un eşliginde merdane veya oklava ile dikdörtgen borcam genişliginde açılır.Ve üstü tereyagı ile yaglanıp kıymalı ve patatesli harçtan konularak sarılır.Yaglanmış borcam yan yana dizilir. Bütün hamurlara aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerlerine kalan tereyag sürülür,3-4 parmak kalınlıgında dilimlenir ve önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.Hepsi bu kadar.

Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment