Kime niyet kime kısmet, lafına çok inanırım ben. Biz planlar yaparken hayat bizim için başka yollar çizer. O yüzden plansız programsız hayat daha güzel. Geçen hafta İstanbul' dan gelecek misafirlerim için yapıp, onlar yemeğe gelmekten vazgeçince yan daireye yeni taşınan komşularıma kısmet olan börek bu. Ben böreği yapıp da teyzemlerin yoldan çok yorgun geldiklerini ve yemeğe gelmeyeceklerini öğrenince yan komşularıma kısmet oldu börekler. Elimde sıcacık börekler dolu tabakla yan dairenin kapısını çalınca karşılaştığım güleryüzlü insanlar ne güzel adetlerimiz olduğunu hatırlattı tekrar bana. Beni de keşke böyle karşılayan komşularım olsaymış buralarda.
Malzemeler
6 adet yufka
1/2 kg kıyma
2 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
tuz, karabiber, pulbiber
susam, çörekotu
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı su
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
1. Soğanı yemeklik doğrayıp çok az zeytinyağında soteleyin.
2. Kıymayı ekleyip kavurun ve rendelenmiş patatesleri de ekleyip 5 dk daha kavurun.
3. Baharatları ve tuzunu katıp ocağın altını kapatıp soğuması için iç harcı kenara alın.
4. Yoğurdu, suyu, yumurtayı ve zeytinyağını iyice karıştırın.
5. Yağlı fırın kağıdı serilmiş tepsiye ilk yufkayı serin ve üzerine kaşıkla yoğurtlu harçtan yayın.
6. Yufkaların yarısını bu şekilde tepsiye yayıp her yufka arasına harç dökün.
7. Kıymalı iç harcı tepsinin her yerine eşit olarak dağıtın.
8. Kalan yufkaları da yine aralarına yoğurtlu harçtan sürerek tepsiye dizin.
9. Son yufkanın üzerine de kalan harcı sürüp susam ve çörekotu serpiştirin.
10. Tepsiyi fırına yerleştirmeden önce dilimleyin ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
11. Fırından çıkınca 10 dk kadar dinlendirip sıcak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
No comments:
Post a Comment