Wednesday, August 28, 2013

SELÂNİK TATLISI - SÜTLÜ BÖREK



Rumeli mutfağına ait bir tatlı. Altı un helvası, üzeri krem karamel tadında ve bu iki lezzet birleşimi tatlıyı oluşturuyor. Tarifin özü '' Tatlı-Pasta Öğretimi II '', Ekrem Muhittin Yeğen'e ait.  Ben bir kaç ekleme yaptım. Yemek davetleri ve çay sofraları için ideal olan Selȃnik Tatlısı'nı bir denedikten sonra eminim sofralarınızın klasiklerinden biri olacaktır.





sel nik tatlisi sutlu borek 1


Tatlıyı yeni yıla yakın davet yemeğim için yaptım.


MALZEMELER



  • 7,5 kahve fincanı un (375 gr.)


  • 3,5 kahve fincanı tereyağ (225 gr.)


  • 1 kahve fincanı pudra şekeri (60 gr.)




Muhallebisi:



  • 3 su bardağı süt (750 gr.)


  • 1 kahve fincanı nişasta (50 gr.)


  • 3 yemek kaşığı şeker


  • 1 paket vanilya


  • 1 fiske tuz


  • 4 adet orta boy yumurta




Şurubu:



  • 2 su bardağı toz şeker (500 gr.)


  • 1,5 su bardağı su (375 gr.)


  • 1-2 tatlı kaşığı limonsuyu




YAPILIŞI



  1. Muhallebi için, süt, nişasta, şeker ve tuzu devamlı karıştırarak pişirin. Arada karıştırarak soğumaya bırakın. 


  2. Un ve pudra şekerini karıştırın. Ortasını havuz gibi açın.


  3. Tereyağını eritin ve sıcak tereyağını unun ortasına iplik gibi akıtarak hepsini hamur yapın.


  4. Yağlanmış bir kalıba veya tepsiye hamuru eliniz ile bastırarak yerleştirin.


  5. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. 


  6. Hamurun üzeri pembeleşirken soğuyan muhallebiye vanilyayı ve 4 adet yumurtayı teker teker kırıp mikser ile karıştırarak muhallebiye yedirin. 


  7. Fırından aldığınız hamurun üzerine muhallebiyi düzgün şekilde yayın ve tekrar fırına sürün.


  8. Muhallebinin üzeri pembeleşinceye kadar fırında tutun. Fırının derecesini kapatın ve 10 dk. muhallebili hamuru içinde bırakın.


  9. Şurubu için, şeker ve suyu ocakta kıvama gelinceye kadar yaklaşık 10 dk. kaynatın. Limon suyunu da ekleyip 1-2 taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Şurubu ılımaya bırakın.


  10. Muhallebili hamuru fırından alınca ince bir bıçak ile kare veya baklava biçiminde kesin.


  11. Ilık şurubu üzerine dökün. 


  12. Şurubu çektikten sonra servis yapın.








Tarifimi Gelibolu/17MidedenKalbe, 79.Porselen Demlik Çay Etkinliğine yolluyorum.


http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2013/01/79porselen-demlik-cay-saati-etkinligi.html






No comments:

Post a Comment