Denizli'den Fatma Hanım TeyzeninTarifi
Bu çıtır çıtır lezzet yaklaşık 2 ay öncesi biricik kızım Çağla tarafından yapıldı.
Kızımın izin günü sabah Kanal D 'deki Mutfağım programında seyrettiğimiz bu güzel lezzeti yapmak için programın bitmesini beklemeden hemen kolları sıvadık :-) Aslında ben Beyaz Fırın'a gidip hazır börek yiyelim dedim ama kızım o kadar hevesliydi ki benden önce mutfağa girdi bile :-)
Bu güzel lezzet pişer pişmez , sıcak sıcak toparlayıp hemen anneanne ve dedesine tattırmak için yola çıktık , onlardan da tam not aldık .
Şimdi düşünüyorum bazı ilklerin son olacağının o an kimse farkında olamıyor , kızımın dedesine kendi elleriyle yaptığı ilk ve son börek oldu . Babam ara ara blogumdaki yazı ve tariflerimi de okur " bize ne zaman yapacaksın " derdi , belki bu yazılardan da haberdar olup " yazılarına devam et " diyorsundur . Işıklar içinde yat , mekanın cennet olsun babacım.
Malzemeler;
Hamur için ;
1 adet yumurta
1 küçük kahve fincanı sirke
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tutam tuz
5 su bardağı un ( 2 bardak tam buğday - 3 bardak buğday unu )
Açmak için :
Nişaşta
1 çay bardağı sıvı yağ
250 gr. tereyağı
İç Malzemesi ;
Beyaz Peynir
Maydanoz
Unun üzerine 1 adet yumurta, bir tutam tuz, 1 küçük kahve fincanı sirke ve sıvı yağ eklenir. Hamur azar azar su dökülerek yoğrulur ve yukardaki gibi 28 beze yapılarak bir müddet dinlendirilir.
Her beze biricik kızımın yaptığı gibi :- ) nişaşta kullanarak merdane ile yemek tabağı çapında tek tek açılır.
İlk part 14 adet olacak şekilde her katı eritilmiş tereyağı ile karıştırılmış sıvı yağ ile yağlanarak üst üste konur ve diğer 14 katlı hamur da yapılınca buzdolabında yaklaşık yarım saat kadar dinlendirilir.
Dolapta dinlenip yağı hafiften donan 14 kattan ilkini kenarlarından tutarak merdane kullanmadan çekiştirerek açıyoruz .Kesinlikle iki kişiyle daha rahat oluyor , tek kişi olursa biraz zorlayıcı olabilir.
İlk katın açılmasından sonra iç malzememiz olan peynir ve maydanoz karışımını hamurun üzerine seriyoruz.
Açtığımız diğer 14 kat hamuru , malzeme ile döşeli katların üzerine seriyoruz.
Yukarıda göreceğiniz gibi bardak yardımı ile yuvarlak şekil vererek kesiyoruz.
Kestiğimiz yuvarlakları tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürüp çöreotu serpip 180 derecede önceden ıstılmış fırında üzerleri kızarıp pişene kadar tutuyoruz.
Sağlıcakla kalın
No comments:
Post a Comment