Bu ara yine mutfakla küsüm. Mevsimsel bir durum sanırım hem iştahım yok hem de yemek yapacak isteğim. Haliyle arşivde bekleyen tarifler bu durumda imdada yetişiyor. Hala tam zamanı geçmeden son pırasaları değerlendirmek için yapılabilir bir tarifi paylaşayım istedim. Özellikle benim gibi pırasa ile arası iyi olmayanlara tavsiye edilir. Tarifi Yemek Zevki Dergisi Mart sayısı için hazırlamıştım, fotoğraf da Sevgili Özgür Bakır' a ait.
Malzemeler: toplam 48 adet börek için )
6 adet yufka
1 kg pırasa
2 adet havuç
3 yemek kaşığı soya sosu
1 kase yoğurt
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın sarısı
1/2 çay bardağı sıvıyağ
galeta unu
susam
tuz
Yapılışı:
1. iç harcı için pırasaları ayıklayıp ince ince doğrayıp ince rendelenmiş havuçla beraber tavada soteleyin.
2. Sebzeleri çok yumuşamadan tuzunu ve soya sosunu katıp ocaktan alın ve soğutun.
3. Bir kasede yoğurdu, sıvıyağ ve yumurtayı çırpın. İçine yarım su bardağı kadar da su ekleyin.
4. Yufkanın birini yayın üzerine yoğurtlu harçtan fırça yardımıyla her yerine sürüp ikinci yufkayı onun üzerine serin ve yine her yerini harçla ıslatın.
5. Yufkayı eşit 16 parçaya bölün ve pırasalı içten her birinin geniş kenarına koyup sigara böreği sarar gibi sarın. Tüm yufkaları bu şekilde sarın.
6. Börekleri önce yumurta sarısına sonra susamla karıştırılmış galeta ununa bulayıp yağlı kağıt serilmiş tepside 180 derecede pişirin.
Afiyet olsun
No comments:
Post a Comment